In this Light

Kauneusblogi

Luku 600-Gluteenittomat ja maidottomat vohvelit

Vohvelit1


Elämässä tulee joskus vastaan tilanteita, jolloin joutuu mukauttamaan ruokavaliotaan. Ja tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisesti joutuu karsimaan entisiä, hyväksi havaittuja raaka-aineita ja etsimään tilalle uusia vaihtoehtoja. Olen viettänyt lähes tyystin maidotonta elämää koko alkaneen vuoden, ja nyt kesäkuusta asti en juurikaan ole käyttänyt maitotuotteita pientä tiraustakaan. Päätin samaan aikaan myös karsia valkoisen sokerin puputtamista sekä vähentää valkoisen viljojen käyttöä. Myös miehelleni tuli ruokavaliorajoituksia, joten samalla oli itsenikin luontevaa karsia tiettyjä asioita pois. Mutta ruokavaliorajoitukset, niin, ne voivat parhaimmillaan olla tie johonkin uuteen, entistä parempaan! Sänkyyn ei kannata jäädä itkemään ettei voi enää syödä sitä ja tätä vaan nähdä se mahdollisuutena. Tästä syystä olenkin nyt inspiroitunut keksimään uusia herkkuja, sillä elämä ilman niitä on, noh, elämää ilman herkkuja ^_^  Ja mikään ehdoton sokerikieltäytyjä en siis ole, sillä tuo kaurajäätelö oli aika..sokeripommi. Mutta sitä riitti normaalia pienempi määrä, aiemmin olisin sokerinhimoissani voinut syödä koko törpön, nyt vähennettyäni sokerin puputtamista riittää pienempi määrä makeaa.

Ilmeisesti vohvelit ovat nyt trendikkäitä, mutta kirjoitin kirjeen joulupukille siksi, koska vohvelit vaan sattuvat olemaan noin yleisesti ottaen naminami-settiä-trendeistä viis! Joulupukki olikin hankkinut viime vuonna uudet lasit ja toi meille lahjaksi vohveliraudan  ( ja muutakin, mitä olin kirjeessä toivonut ^_^) ja olenkin nyt hienosäätänyt vaihtoehtoisten vohveleiden ohjeita urakalla. Eräät versiot maistuivat pahvilta, mutta tämä seuraava resepti oli sen verran onnistunut, että kehtaan sen jakaa blogissakin ^_^

Gluteenittomat ja maidottomat vohvelit

4 dl kauramaitoa
1 banaani
3 munaa
½ tl suolaa
1 tl vaniljaa
1 dl vissyä
4dl jauhoja ( 3 dl kaurajauhoja ja 1 dl maissijauhoja )
1 tl leivinjauhetta
Pieni töräys juoksevaa keijua

Soseuta banaani ja kauramaito sauvasekoittimella sileäksi. Lisää munat joukkoon, sekoita munien rakenne rikki. Lisää mukaan suola ja vanilja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin. Kaada vissy nesteiden sekaan, lisää jauhoseos nesteeseen. Kaada lopuksi pieni töräys juoksevaa keijua taikinaan. Anna turvota n. 30 minuuttia. Öljyä vohvelirauta keijulla ( niin ylä- kuin alapinta ) ja paista vohvelit kypsiksi. Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa.


Vohvelit2
 

Vohveleista tuli hyviä, jännästi banaani ei juurikaan maistu paistetusta vohvelista, mutta se selvästi vie pahvisuutta pois ^_^ Jos maissijauhot kuulostavat liian hc vaihtoehdolta, voi niiden tilalle laittaa jotain muuta jauhoa. Omasta mielestäni maissi maistui ehkä aavistuksen läpi, mutta neutraalit kaurajauhot kompensoivat makua. Ensi kerralla aion kokeilla pelkkää kaurajauhoa jauhoina. Kaurajauhoina minulla oli Myllärin Gluteeniton kaurajauho. Tätä aion ehdottomasti kokeilla piirakkapohjiin sekä muffineihinkin ^_^ Sellainen huomio, että mitään rapsakoita vohveleita ei tällä reseptillä saa, tosin enpä ole sellaiseen reseptiin noin ylipäänsä törmännyt. Paitsi aikaa ennen maidon välttelyä, jolloin Maku-lehdestä ohjeen mukaan tehty taikina oli normal katastrof, voi sitä lilluvan voin määrää mikä vohveliraudan välistä valua tursotti! Vohvelit olivat kyllä rapeita, mutta voi luoja sitä siivoamisen määrää ja voin myös sanoa, että maku oli aivan liian rasvainen.

6 Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Mä olen itse ihan vohvelihullu, tykkään niistä ehkä jopa enemmän kuin letuista :D

      Poista
  2. Aijai. Hyvältä näyttää. Siis niin hyvältä, että kuola alkoi valumaan :D
    Vois kokeilla tätä ohjetta joskus. Kerran oon tehnyt gluteenittomia/maidottomia lettuja mantelijauhoilla, mutta niistä tuli aika raskaita kun mantelijauhothan ei mitään keveitä ole.. Kookosjauhopohjaisia lettuja/vohveleita tekis mieli kans kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Jos testaat, tuu ihmeessä kertomaan miten kävi :) Noi kaurajauhotkin tuntui raskaahkoilta, ei siis niin kevyttä kamaa kuin tavan vehnä IMO. Mutta maku oli mukavan "neutraali" :) Tai, aivan varmasti kaurajauhojakin on eri makuisia :D Täytyypä muuten tutustua noihin kookosjauhoihinkin :)

      Poista
    2. Kaurajauhot käyttäytyy leivonnassa hieman "raskaasti" joka johtunee juuri siitä gluteenin puutteesta (sitkoa ei synny) Kerran oon tehnyt kaurajauhoista vuokaleivän ja voi tsiisus millasta tiivistä sementtiä siitä tuli :D

      Poista
    3. Okei, hyvä siis tietää! Mä en ole vielä kunnon leipomisia ehtinyt testata, pidän siis mielessä tuon sementtiaspektin :D

      Poista

Lähetä kommentti

Follow