In this Light

Kauneusblogi

Luku 629-Vaarallinen himo

Pellava2

Minä olen ruokajumittaja pahimmasta päästä. Saatan syödä aamusta toiseen aamupalana pari siivua ruisleipää, palan painikkeena porkkana-ananasmehua tyrnimehulla terästettynä. Ja unohtamatta paria, jättikokoista mukia kauramaitokahvia. Töihin eväiksi valikoituu hyvin usein samanhenkisiä ruokia, tällä hetkellä makunystyröitäni erityisesti kutkuttaa Alpron pienet verigreippi-ja limesoijajogurtit. Voi nam! Kun luin KWL-Jonnan postauksen oudosta ruokahimosta, innostuin tekemään postauksen omasta, tämän hetken ruokahimostani. Se on sekä outo, että vaarallinen. Antakaas kun selitän!

Päädyin kesälomani aikana käymään Ruokamessuilla ja päädyin pitkästä aikaa ostamaan Valo 24h merkin paahdettua pellavarouhetta. Vetelin tätä aikoinaan paljon, useamman pussin, muistaakseni 2011 ja 2012 vuosina? Mutta sitten päädyin pitämään pellavarouheesta taukoa. Nyt kuitenkin päätin pitkästä aikaa ostaa pellavarouhetta.

Pellava3


Ja kyllä, se oli niin hyvää kuin muistin! Tai no, ei sellaisella karkkitavalla. En tiedä, millainen terveysfriikki täytyy olla, että friikahtaa pellavarouheeseen :D Mutta maku on ihastuttava, paahteinen, tumma, jopa pähkinämäinen.

Sitä paitsi, pellava on mitä mainioin ruokatuote! Se sisältää paljon kuitua, magnesiumia, ja on loistava omega-rasvahappojen lähde. Pellavassa on myös omega-3 ja omega-6 rasvahapot oikeassa mittasuhteessa. Lyhyesti sanottuna, pellava pitää vatsan toiminnan käynnissä ( toki tämäkin on tottakai yksilökohtaista ) ja keho saa tarvitsemiaan rasvahappoja. Onpa pellavassa myös proteiiniakin-joskin ruokalusikallisessa ( 10 g ) on proteiinia 2,1 g eli 4 % viitteellisestä päiväsaannista. Eli mikään proteiinilisä tämä ei suinkaan ole! Valo 24h merkin pellavarouhe on paahdettu uniikilla tavalla, jolloin saadaan hyödynnettyä koko pellava, myös pellavan siemenöljy. Pellava sopii gluteenittomaan ruokavalioon.

Pellavassa on toki eräs seikka, mikä pitää huomioida. Sitä ei kannata syödä liikaa. Ei, en tarkoita sitä, että liikakäytöllä voi saada vatsan sekaisin vaan sitä, että se on myrkyllistä. Pellava sisältää pieniä määriä Kadmiumia sekä Syaanivetyä, mutta tässäkin määrä tekee myrkyn. Pellavan annossuositus on 1 ruokalusikka päivässä eli 10 grammaa. Valo 24h on tehnyt laskelmat, joiden valossa merkin pellavaa voisi syödä 63 grammaa päivässä, eli n. 6 ruokalusikallista. Itse tosin pitäydyn tuossa ruokalusikallisessa, koska siinä tuleekin päivän omega 3-rasvahappoannos jo täyteen. Toki aiemmalla pellavakaudellani saatoin vetää tätä enemmänkin, mutta luettuani Kadmiumista ja Syaanivedystä, mietin itsekseni, tulikohan tätä sittenkin vedettyä liikaa..Mutta voisinkin muistaa raportoida jossain vaiheessa, huomaanko muutaman kuukauden kuluttua kropassani mitään sellaista, minkä voisin ajatella olevan pellavan aikaansaannoksia. Esim. huomaanko ihon kosteustasapainossa omega-rasvahappojen vaikutusta.

Onko pellava teille tuttu ruoka-aine?

Pellava4
 

18 Kommentit

  1. Täällä samanlaisia koko ajan samaa jyskytyksiä, kuten sushi. ;) Pellavarouhetta aikanaan laitoin useinkin puuroon, mutta se oli aika pahaa. Eli nyt kuules haluan kokeilla tuota sinun versiota, jos pellavarouhe voi olla hyvääkin, niin minähän syön ja vatsa tykkää hyvää. <<<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa, onneksi en ole itse koukuttunut sushiin, muuten varmaan asuisin jo sillan alla :D Mutta sushi on kyllä hyvää! Ja sun sushihimotuksen tiesinkin :)

      Testaa ihmeessä tätä! Maku on tavallaan aika "mieto", mutta silti sellainen paahteinen ja pähkinäinen. Tätä saa myös erilaisina marjarouheversioinakin :) Käy hyvin myös leivontaan :) Ja vatsa tykkää ^_^

      Poista
  2. Mä en uskalla koskea pellavaan ollenkaan, paitsi khröm silloin, jos on tarvetta. Yksi teelusikallinen, eikä mun tarvi odottaa kuin 10 minuuttia, niin se on ennätysajassa vessaan. :D Muuten kyllä käyttäisin, mutta mulla on pellavansiemenrouhetta ainaostaan kaapissa aina siltä varalta, jos ummetus iskee. Tietää millä se lähtee HETI. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, onneksi mun ruoansulatus käy hitaammin :'D Mutta joo, tuossa tapauksessa kannattaa ehkä jättää vain ja ainoastaan kriisihetkiin :P Parina kertana oon käyttänyt kaikki popparuoka-aineet ja lopulta oon joutunut nöyrtymään apteekkiin, onneksi apteekkikama auttoi meinaan muuten olisin varmaan joutunut lähtemään lääkäriin/sairaalaan >_<

      Poista
    2. Mulle taas ksylitolipastillit ajaa saman asian;) Niillä on semmonen jänskä laksatiivinen vaikutus...

      Poista
    3. :D Niillä en muuten varmaan koskaan ole asiaa testannut, haha :'D

      Poista
    4. SariBP, mulla on sama myös xylitolin kanssa, en pysty syömään purkkaa, enkä syömään muitakaan karkkeja joissa sitä on. :D

      Poista
  3. Pellavarouhe ei ole kuulunut minun ruokavaliooni, mutta eihän sitä koskaan tiedä vaikka kohta kuuluisikin. Olen itsekin vähän sellainen hurahtaja, että saatan kans syödä jotain juttua viikkotolkulla putkeen. Onneksi ne on yleensä jotain suht terveellisiä, muutenhan tilanne olisi ihan katastrofaalinen:D Nyt on himo punajuuriin (keitän niitä kattilallisen kerralla ja syön sellaisenaan vähän suolaa mukaan), mutta niissäkin on kai nitraattejä, joten ei pitäisi ihan hirveesti mättää.
    Sekoitatko pellavarouheen johonkin smoothieen tai rahkaan tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä, jos innostut terveellisistä ruokajutuista :) Ja haha, onneksi sinäkin olet hurahtanut jumittamaan terveellisiin ruokiin! Tosin, on minulla ollut kausi jolloin joka päivä piti saada Fazerin vadelma-jogurtti suklaapatukka, onneksi se oli sellainen minikokoinen! Punajuuret onkin hyviä, pitääkin itsekin joku päivä niistä jotain duunailla. Myös uunissa paistetut vuohenjuusto-pinjansiemen-hunaja punajuuret on herkkua! Taisi muuten niissäkin nitraattia olla? Täytyykin tutkia, oliko niissä sitä sitten eniten verrattuna muihin juureksiin?

      Hyvä kysymys, enpä muuten sitä tajunnut vinkata, miten tätä rouhetta syön :D Mutta joo, sekoitan sen joko jogurtin joukkoon, mutta nyt olen sirotellut sitä osittain sulaneiden pakastemustikoiden päälle. Silloin juon samalla vettä, koska pellava sitoo itseensä nestettä niin ei tule "mahajumia". Smoothiessa myös menee, käytän myös joskus leivottaessakin. Huomenna ajattelinkin leipoa skonsseja, joihin tulee tätä rouhetta :)

      Poista
    2. Kiitos infosta. Näin arvelinkin, että pellavarouhe sopii lisukkeeksi aika moneen juttuun. Pakastemarjat onkin hyvä vinkki. Sitä pitää kyllä kokeilla ensimmäiseksi!

      Poista
  4. Pellavarouhetta en ole kyllä koskaan edes maistanut, mutta pitää ehdottomasti ostaa testiin! Kiitos tästä kattavasta infosta :) Minkä kanssa sä yleensä syöt tota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, oon ihan unohtanut vastata näihin! Anteeksi <3! Muuta voin vaan lämpimästi suositella, tämä on hyvää ja terveellistä :) Mä syön tätä yleensä soijajogurtin kanssa, mutta myös sulaneiden pakastemustikoiden kanssa toimii! Vettä kannattaa myös muistaa juoda, pellava sitoo paljon nestettä. Myös leivonnassa tämä toimii :)

      Poista
  5. Jännä tieto, että pellava on myrkyllistä liiallisina määrinä! Katsoin muuten koko ajan, että lautasilla on valkoista jogurttia, jonka päällä on pellavaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli aikoinaan itsellinikin jännä tieto, tuli vähän sellainen ups-fiilis :D Hih, optinen harha XD

      Poista
  6. Joo, käytän epäsäännöllisen säännöllisesti ja tuo Valo 24 on kyllä paremman makuista kuin muut rouheet. Se paahtaminen varmaan sen tekee. Oon tietoinen tuosta myrkyllisyydestä, mutta käytän tosiaan sen lusikallisen kerrallaan ja tulee pidettyä välipäiviä ja pidempiäkin taukoja välillä. Nyt hiljattain lautasellani oli aika mahtiyhdistelmä rahkaa, pellavarouhetta ja omatekoista puolukkamehukeittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla jonkun muunkin tykästyneen tähän! Mä oon aiemmmin muistaakseni syönyt vaan siemeniä sellaisenaan. Tää rouhe on kyllä hyvän makuista, varmasti paahtamisella on siihen vaikutusta. Hyvä että oot ollut tietoinen myrkyllisyydestä, itselleni se tuli aikoinaan aika isonakin yllärinä!

      Sun ruokayhdistelmä kuulostaa hyvältä! Kiitos puolukkamehukeitto vinkistä, mulla odottaakin 15 litraa puolukoita ruokaideoita :D

      Poista
  7. Toi on ihan parasta pellavarouhetta! Ruokalusikallisen kerta-annoksena syön tuota minäkin enkä ihan joka päivä. Olen lusikoinut muutaman kerran rouhetta myös sämpylätaikinan joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä ihan parasta :) Toimii myös leivonnassa! Nyt nenäni edessä odottaakin soijajogurtti, johon olen sekoittanut pellavaroihetta ^_^

      Poista

Lähetä kommentti

Follow