In this Light

Kauneusblogi

Luku 682-Miten kävi viime vuoden lupausten?

18

 Eräänä päivänä selasin kotiin tullutta lehteä ja hymähtelin. Tammikuu, ja taas samat vanhat jutut. Lehti pursusi hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja inspiraatiota. Lupauksia terveellisemmästä elämästä, vaan kuinka kauas ne oikein kantavatkaan? En ole pitkiin aikoihin tehnyt varsinaisia uuden vuoden lupauksia. Muistin vasta kävellessäni uuden vuoden ensimmäisen lumisateen vihmoessa kasvoilleni, kirjoittaneeni vuosi sitten aiheesta. Niistä lupauksista, siis. Minusta on hyvä juttu, jos ihmiset päättävät tehdä uuden vuoden lupauksia, mutta liian ahneeksi ei kannata ryhtyä. Liika on liikaa, lupauksista voi tulla helposti henkinen riippakivi, jos samaan aikaan yrittää tehdä liian moneen osa-alueeseen muutoksia. Vähemmästäkin sitä väsähtää!

28


Viime vuoden alussa mietin vähentäväni kuluvana vuonna kulutusta ja laittavani rahani toisiin projekteihin. Miten sen suhteen kävi? Rehellisesti sanottuna, en tarkalleen ottaen tiedä. Pidin koko vuoden kirjaa ostoksistani. Tai niin ainakin kuvittelin. Alkuvuosi sujui mallikkaasti, kunnes tuli alkusyksy ja kesäloma. Tai, kesälomankin ajan sain kirjattua ostokset ylös, mutta lokakuusta joulukuuhun ote lipsahti. Syksy oli yllättävän rankka, ja kaamosmasennus sai yliotteen. Takaraivossa koko ajan jyskytti, "nyt pitäisi laittaa nämä ja nämä ostokset ylös, mutta sitä ennen pitäisi kirjata näitä aiemmatkin jutut ylös". Tuli I love me -messut, tuli syntymäpäivä, tuli Black Friday, tuli miniloma, tuli joulun odotus, tuli joulu.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä otin ryhtiliikkeen ja avasin nettipankin, kirjaten uupuneet luvut ylös. Oli mielenkiintoista miettiä muutamien tilisuoritusten kohdalla, mitä oikein olen ostanut. Tiliote ei antanut mitään vihjettä oikeasta maksunsaajasta, ainoastaan maksunvälitysfirman nimi oli tiedossa. Mietinkin, no nytkö on tili hakkeroitu? Lopulta hoksasin kuitenkin mikä tilaus oli kyseessä.

27


Minulla ei ole vertailupintaa vuoteen 2015, mutta varovaisesti veikkaisin onnistuneeni tavoitteessani. Pystyn melkein suoraan nimeämään tänä vuonna ostetut vaatteet, niitä oli verraten vähän aiempiin vuosiin nähden. Kosmetiikankin suhteen alkuvuosi sujui mallikkaasti, mutta loppuvuotena ote lipesi. Huomasin löperön kirjanpidon aiheuttaneen sen, että tein ostopäätöksiä paljon spontaanimmin. Kun en konkreettisesti kirjannut ylös kuluneita summia, ne eivät päässeet aiheuttamaan herätteleviä tunteita. Mutta tänä vuonna en ole tehnyt niin paljon "hutiostoksia" kosmetiikan suhteen kuin menneinä vuosina. Lähes kaikki tuotteet ovat päätyneet ahkeraan käyttöön. Sain pidettyä hitaasti kuluvien meikkien hankkimisen järkevissä puitteissa-poskipunia ostin kaksi. Huulipunia sen sijaan tuli laskujeni mukaan seitsemän, meikkipohjaksi luettavia tapauksia kahdeksan. Uusia luomivärejäkin tuli ostettua, nopeasti laskettuna viisi joista yksi tuote on usean sävyn paletti. Hiustuotteiden suhteen minulla tuleekin eniten hutiostoksia, ehkä ensi vuonna voisin yrittää pitäytyä niissä vanhoissa, hyväksi havaituissa hiustuotteissa?

Tänä vuonna ajattelin kirjata jokaisen ostamani tuotteen ylös-tunnollisesti. En lupaa mitään, mutta voisi olla hauska idea miettiä tämän vuoden huulipuna-, meikkipohja- ja poskipunaostojen puolittamista. Mutta entä se viime vuoden ensisijainen tavoite? Saa nähdä, sydämeni pohjasta toivon, että vuoden kuluttua kirjoitan uutta kulutuskatsauspostausta sieltä ikiomasta, punaisesta tuvasta.


41

16 Kommentit

 1. Mäkin toivon, että sulla on vuoden päästä oma tupa<3 Oma pikkupuutarha myös, eikös sekin ollut toiveena, jollen muista ihan pieleen?

  Olen pitänyt viime vuonna kirjaa kaikista kosmetiikkaostoksista, mutten ole kyennyt vielä ynnäämän loppusummaa. Hirvittää lopputulos. Ostoksien päälle vielä kampaajakäynnit, kynsihuollot ja kosmetologikäynnit. Mutta mähän työllistän niillä kaikilla etupäässä naisyrittäjiä ja edistän kansantaloutta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Sari ^_^ Ja oikein muistit, pieni puutarha olisi unelma, joskin se tulee olemaan todella mini!

   Kyllä muakin vähän hirvitti ynnätä loppusummaa, mutta yllätyin lopulta-ei se ollutkaan niin iso! Ja tuo on totta, kun käytämme palveluita ja teemme ostoksia, edistämme myös kansantaloutta. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sinulle :)!

   Poista
 2. Itselläni lupaukset ja muutokset ovat hidas tapahtuma. Ensin pitää tulla idea, joka muhii mielessä, kunnes olen valmis sen toteutukseen. Tänä vuonna en lupaa muuta kuin että luen enemmän kirjoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muuten sama juttu! Muutokset vaativat etukäteismietintää ja taustoitusta, sekä sulattelua. Silloin niihin on helpompi asentua. Tupakanpolton lopettaminenkin meni mulla niin, vaikka lopulta itse lopettaminen tulikin spontaanilla hetkellä, tai siis mies päätti lopettaa niin loogisinta oli itsekin laittaa tupruttelu tauolle :)

   Poista
 3. Mä periaatteessa haluaisin tietää kuinka paljon kulutan kosmetiikkaan vuodessa, mutta en tiedä kestäisinkö totuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen itse kestää, mutta vaikka oma summani ei nyt ehkä mikään isoista isoin ollutkaan, niin en tiedä voisinko kertoa sitä esim. äidille tai ystävättärille :D

   Poista
 4. Mä luovuin tämän vuoden lupauksista tyystin. Epäonnistuisin niiden pitämisessä kuitenkin, kuten kaikkina muinakin vuosina. Terveisin ikuinen pessimisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuntuu, että lupauksia ei ole helppo pitää, niin kannattaa ottaa se lähestymistapa, että makustelee muutoksia jo etukäteen sekä tekee taustatyötä :)

   Poista
 5. Itsekin ajattelin kokeilla muistaisinko tilastoida kaikki kosmetiikkaostokset, viime vuonna pidin kyllä kirjaa nettiostoksista (sisältäen kaikki muutkin kuin kosmetiikan) ihan vain sillä ajatuksella, että muistaisin perään kysellä jos ei ala tilauksia näkyä :D Tähän en kuitenkaan kirjannut mukaan suoraan kivijalkakaupoista tekemiäni ostoksia.. Tammikuun saldo ei ainakaan vielä näytä huolestuttavalta kun vasta 10€ mennyt kosmetiikkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan siis meille tsemppiä tän vuoden tilastointeihin :) Mä ajattelin kirjata ylös myös kaikki muutkin ostokset, kuin pelkän kosmetiikan. Tän vuoden kosmetiikkaostokset on toistaiseksi 0 euroa, vaatteita tuli nyt alesta ostettua lisää, mun suosikkiyöasuni, eli haaremihaalarin polveen oli tullut reikä joten tarvetta uusille yö-/suihkun jälkeen hengailuvaatteille on :D

   Poista
 6. Oon myös ajatellut pitää kirjaa tänä vuonna kosmetiikkaostoksistani. Oon aina kuvitellu, että käytän melko vähän rahaa niihin, mutta vuoden lopussahan sen sitten näkee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden lopussahan se sitten selviää :) Tänä vuonna ajattelin kirjata kaikki ostokseni ylös :) Tsemppiä meille projekteihin!

   Poista
 7. Ostosten kirjaaminen ylös on aika hyvä tapa. Itse excelöin oman wish listini, jotta ei tulisi heräteostoksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoki on muuten hyvä tapa! :) Jotain vastaavaa voisin itsekin kokeilla, niin tietäisi paremmin mistä tuotteista on ylitarjontaa ja mitä uskaltaa ostaa :D

   Poista

Lähetä kommentti

Follow