In this Light

Kauneusblogi

Luku 544-Uuden vuoden uudet kujeet

Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille lukijoille! Ehdittekö tehdä uuden vuoden lupauksia? Olen ollut sitä mieltä, että varta vasten lupausten tekeminen on turhaa. Lupaukset helposti unohtuvat ja kun kieltää itseltään jotain, tuo kielletty asia suorastaan huutaa rikkomaan sen. Ihmisillä on myös tapana rykäistä kerralla liian monta muutosta; tyyliin nyt haluan laihtua, syödä paremmin, nukkua enemmän, olla töissä ja kotona parempi ihminen, harrastaa liikuntaa, osallistua vapaaehtoistyöhön. Liian monta muutosta on myös takuuvarma tie lupausten rikkomiseen. Ihmisten pitäisi olla armollisempia itselleen!

Mutta en tiedä, uuden vuoden vaihde on tavallaan juuri se oikea hetki aloittaa tyhjältä pöydältä. Vuosi vaihtuu, vanhan vuoden pettymykset on lupa unohtaa. Aloin itsekin miettiä, haluaisinko laittaa jotain asioita omassa elämässäni uuteen malliin. Ehdinkin jo luonnostella sitä perinteistä; aion laihtua, aion lopettaa sokerin syömisen, aion liikkua enemmän, aion olla säästäväisempi, aion elää terveellisemmin-listausta, mutta päätin viheltää pelin poikki. Tuo on juuri se tie, jolla ne lupaukset rikotaan!

paris6copy

Sen sijaan pyörittelin mielessäni erästä teemaa, joka tavallaan vaikuttaa vähän kaikkeen. Mutta se vaikuttaa vain ja ainoastaan niihin asioihin, joihin haluan sen vaikuttavan. Tämä on tavallaan pieni porsaanreikä, mutta ehkä lupaukset ja muutokset joskus vaativat sellaisia onnistuakseen. Tai sitten se on se tie, jolla lupaukset rikotaan. No, sen tiedän vasta vuoden kuluttua. Mutta oma muutoksen kohteeni ja tietynlainen lupaukseni on kulutuksen vähentäminen.


paris3copy


Olen havahtunut siihen, että mitä vähemmän ympärilläni on tavaraa, sitä parempi minun on hengittää. En pysty elämään liian tursuavan vaatekaapin kanssa, tai siis ylipäänsä minkään tursuavan kaapin kanssa! Liikaa astioita, liikaa kirjoja..liikaa askarteluvälineitä, liikaa kosmetiikkaa. Liika on aina liikaa! Minulla oli jossain vaiheessa paljon vaatteita ja kenkiä, mutta ne muuttuivat minulle tarpeettomiksi kun kasvoin niistä konkreettisesti ulos. En siis enää mahtunut vanhoihin vaatteisiin tai saanut vanhoja kenkiä jalkaan. Tavallaan oli vapauttavaa ostaa uusia, oman tyylisiä vaatteita pienen peruspuvuston verran mutta toisaalta, mielessä kummitteli se "entä jos laihtuisinkin?"-mantra. Se on ollutkin eräs iso, vaatekulutustani rajoittava tekijä! En yksinkertaisesti halua ostaa kaappeja täyteen vaatteita, jotka jäisivät liian isoiksi. Ja toisaalta tiedän tyylini nykyään sen verran hyvin, että tiedän jo kaupassa mikä vaate jää käyttämättä. Tietyllä tapaa olen ollut alakuloinen lisäkiloistani ja tiedostan, että paino on ollut osasyynä tyyli-inspiraation sammumiseen. Tai no, ei sammumiseen, tyyliasiat ovat edelleenkin lähellä sydäntäni mutta niin, ehkä ne ovat muuttuneet peruspirkkomaisempaan suuntaan?


261.712copy

Olen viimeiset puoli vuotta käyttänyt oikeastaan paria mustaa trikoohametta, valkoista pellava t-paitaa, harmaata t-paitaa, kahta harmaata collegepaitaa ja sini-valkoista raitapaitaa sekä mustaa neuletakkia ja mustaa angorapaitaa. Mekkoina minulla on ollut kukikas viskoosimekko ja musta tiukka trikoomekko. Housuista olen käyttänyt kaksia, revittyjä farkkuja ja mustia pillejä. Toki muitakin vaatteita kaapeista löytyy, mutta nuo ovat olleet ehdottomasti eniten käytössä. Ja se todistaa sen, että pienellä vaatemallistolla pärjää! Nyt joulun jälkeen tosin ostin alesta muutaman vaatteen, mutta tasan tarkkaa sellaisen mitä tiedän käyttäväni; vanhan roosaisen collegepaidan sekä mustan sporttihenkisen minihameen. Mutta olen ollut erittäin onnellinen pienestä, kompaktimmasta vaatekaapista. Liian isoon vaatekavalkaadiin yksittäiset vaatteet helposti unohtuvat, pienen puvuston yksilöt ovat kaikki tuiki tärkeässä asemassa.

Vaatteiden, kenkien ja astioden sun muiden kodin juttujen kulutuksen vähentäminen on itselleni siis helppoa, haastavampi kohde tulee olemaan kosmetiikka. Tai no, en tiedä. Voihan se olla hyvinkin helppoa jättää houkutukset kauppaan, sillä jos rehellisiä ollaan, en tarvitse uusia meikkejä enkä ihonhoitotuotteita pieneen hetkeen. Enkä niitä kyllä olekaan välittömään tarpeeseen ostanutkaan! Omalla kohdallani haasteita aiheuttavat erinäiset tarjouspäivät, jolloin esim. asiakasomistajat saavat koko valikoimasta tietyn alennuksen. On ollut helppoa perustella, että ostamalla säästät. Vaikka ei se niinkään mene, varsinkin jos et ehdi käyttämään ostamiasi asioita! Tietysti mietin sitäkin, miten kosmetiikkablogi voi olla olemassa ilman tuotteiden ostamista? En nyt mihinkään totaaliseen ostolakkoon ole menossa, mutta ajatuksena on kuitenkin sen kulutuksen vähentäminen. Ehkä voisin siis yrittää ostaa tuotteita enemmän nimenomaan..tarpeeseen?

pariisi12copy


Kulutuksen vähentämisellä on omalla kohdallani tietyllä tavalla hyvinkin itsekäs syy. Haluan saada enemmän rahaa säästöön, asioihin joista unelmoin. Oma asunto on isoin syy, luonnollisesti. Myös kaipuu maailmalle kasvaa sisälläni aina vaan suuremmaksi, kun reissuttomia vuosia on päässyt tulemaan jo parikin! Ja onhan se myös kannanotto kohti ekologisempaan maailmaa. Vähentämällä kulutusta annat tietynlaista signaalia yhteiskunnalle. Toki voi ajatella, että ostovoiman väheneminen ei ole hyvä juttu, mutta toisaalta, maapallo ei tule kestämään jos jatkamme kulutusta samalla tavalla. Isoja teemoja, vaikeitakin sellaisia. Mutta ehdottomasti tärkeitä!

Teittekö te lupauksia?

10 Kommentit

 1. Mä harrastan säännöllisesti tuota tavaranvähentämistä, viime vuonnakin tuli siivottua kellarivarasto ja vaatehuone. Samalla meiningillä alkoi tämäkin vuosi. Facebookissahan on se Tavara päivässä pois -sivu, mikä taas innosti tähän hommaan (sääntöihin kuuluu myös, että jos ostaa uuden tavaran, pitää vähentää kaksi vanhaa). Oon vähentänyt jo 14 tavaraa! En todellakaan viihtyisi missään minimalistisessa kodissa, mutta en tykkää myöskään epämääräisistä tavararöykkiöistä.

  En tiedä kannattaako mun tehdä mitään kosmetiikkaan liittyviä lupauksia, kun en kumminkaan pysty pitämään niitä :D. Noo, jospas tota kulutusta pystyisi vähentämään, aattelin että keskiarvona maks 80 e / kk koko vuonna vois olla realistinen. Viime vuonna meni reilu 130 e / kk. Voishan sitä tietysti edes pyrkiä ostamaan edullisempaa kosmea, varmaan lukijoitakin kiinnostaisi lukea siitä.

  Tsemppiä sun tavoitteisiin! Jos onnistuisit paremmin ajattelemalla niitä matkoja aina kun joku kosmetiikkatuote himottaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuollainen fb-sivustohan kuulostaa kivalta vertaistuelta :) Erinomainen idea myös tuo "jos ostat uuden tavaran, pistät kaksi tavaraa kiertoon"! Tuota aion itsekin hyödyntää :) Meillä on vähän järkevää säilytystilaa ja esim. miehen työskentelypiste aina välillä kuormittuu ties mistä paperikasoista ja tietotekniikkajutuista. Itselläni sitten taas ompelujutut saattavat jäädä omalle työpöydälle hengaamaan liian pitkäksi aikaa..

   Ja tosiaankin, liian ankaria lupauksia ja tavoitteita ei kannata asettaa! Mä nyt ainakin yritän vähän järkeistää kosmetiikkaostojakin, mutta en ryhdy mihinkään totaaliseen lakkoon. 80 €/kk kuulostaa muuten suhteellisen isolta summalta mutta tiedän kyllä, että se saattaa täyttyä aika nopeastikin! Voisin itsekin yrittää etsiä edullisempia kosmetiikkasarjoja? :)

   Täytyy tosiaankin konkreettisesti aina miettiä jonkun himotustuotteen kohdalla niitä isompia ostotavoitteita :)

   Poista
 2. Hieno postaus ja paljon hyviä ajatuksia. Alelaarit ovat oma heikkous, on tunne ettei voi jättää kauppaan, koska halvalla saa, ihan hullua.

  Onnellista uutta vuotta Salka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3! Ja joo, alelaarit ne on mullakin vähän kompastuskivenä, vaikka olenkin järkeistänyt aleostojani.

   Ihanaa ja onnellista uutta vuotta sinullekin, Tiia! <3

   Poista
 3. Mä olen suorastaan minimalisti, kun on puhe vaatteista/sisustamisesta tai ylipäätään mistään tavaran omistamisesta. Kosmetiikka on se isoin heikkous, jonka hankkimista perustelen aina itselleni sillä, että kaiken muun suhteen olen niin kohtuullinen. Ehkä jokin heikkous sallittakoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen samaa mieltä että heikkouksia on hyvä sallia :) Ja esim. mulla ei ole mitään rahaa vievää harrastusta, silloin on ollut helppo perustella itselleen kosmetiikkaostoksia. Nyt vaan säästötavoitteet ovat sellaiset, että aion vähentää kuluttamista. Katsotaan, miten käy :D

   Poista
 4. Loistava lupaus!

  Itsekin oon yrittänyt kulutuksen vähentämistä, tai vähintäänkin tolla "kun ostaa uutta, pitää vanhaa heittää pois" -tyyppisellä systeemillä elämistä. Välillä onnistuu, välillä ei. Osaan kyllä täydellisesti samastua siihen, että kaikkea on vähän liikaa - kun innostun jostain, päädyn yleensä hamstraamaan ko. asiaa kaikissa väreissä ja muodoissa. Vain huomatakseni muutaman vuoden päästä, että mitä helkkaria. :D

  Ehkä tämä liittyy osaltaan myös aikuisuuteen? Osaa arvostaa aikaa ja käyttöä kestäviä klassikoita, joita ei teininä (ainakaan minä) voinut sietää. Tai parikymppisenäkään. Muutamaan vuoteen en oo oikein alennuksia tai vaikkapa hulluja päiviä kiertänyt, ei ole jaksanut. Vaikka joskus sekin kannattaisi.

  Se vaan on, että joskus harmittaa, että on vaikka antanut jonkun tietyn paidan pois kierrätykseen. Mutta jos se olisi kaapissa, käyttäisikö sitä kumminkaan??

  Ihanaa uutta vuotta Salka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että tällainen tietty järkevä kuluttajuus liittyy kyllä aikuisuuteen :) Mielummin esim. ostaa HYVÄN tyynyn, kuin korkokengät. Mä kyllä yritän hyödyntää tarjouspäiviä, mutta niin että ostaisi tosiaankin järkeviä ja tarvittavia juttuja!

   Jokus tosiaankin voi kaduttaa, kun on antanut jonkun tietyn jutun pois. Mua taasen on harmittanut eräs laukku, jota en aikoinaan kirppikseltä ostanut :D Sellainen pieni, olkinen clutch. Mutta esim. en kyllä oikien tarkalleen edes muista, mitä kaikkea on tullut annettua pois! :D

   Ihanaa uutta vuotta vielä kerran, June <3

   Poista
 5. Loistava päätös joka tuntuu yksinkertaiselta mutta vaikuttaa vähitellen koko elämään. Vielä jos saa vaihdettua uuden hankkimisen käytetyn ostamiseen aina kun se on mahdollista niin ollaan tosi hyvällä tiellä. Itsellä ostaminen väheni kun lakkasin kiertelemästä kaupoissa. Ennen mulla oli tapana kierrellä vaatekaupoissa ja tavarataloissa ja tuli tehtyä paljon heräteostoksia. Nykyään en niitä juuri tee kun en enää käy kaupoissa. Mun kompastuskivi on kirppikset, niistä tulee ostettua myös turhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, tämä lupaus on teoriassa niin laaja ja kattava kuin sen haluan olla :) Ja toivon mukaan opittu toimintamalli iskostuisi ja kulutustottumuksestani tulisi uusi tapa!

   Kaupoissa kiertely on kyllä petollista..varmasti jos vain päättää, ettei niissä kiertele, ostohimotkin vähenevät. Mulla on ollut sama, kirppikset ovat kompastuskivi ja olen tietoisesti vähentänyt niillä käymistä.Aiemmin tuli käytyä joka viikko, mutta nyt jo vuosikaudet harvennetulla tahdilla.

   Poista

Lähetä kommentti

Follow