In this Light

Kauneusblogi

Luku 567-Join ihoni kauniiksi
Tein viime vuoden loppupuolella vahingossa ihmiskokeen. Siis toki omalla itselläni! Jossain vaiheessa havahduin siihen, että olin jättänyt aamupalaltani jogurtin pois, enkä enää ostanut niitä töihin evääksi. En muista, mistä moinen tempaus johtui, mutta en siis tehnyt sitä tietoisesti. Aloin kiinnittää huomiota kasvojeni ihoon, se tuntui paljon..puhtaammalta? Tukkeumat ja epäpuhtaudet tuntuivat vähentyneen. Mietin, että mitä olen muuttanut ihonhoitorutiineissani. Teoriassa en juurikaan mitään. Hellävaraisempaa puhdistusta olen suosinut kuitenkin jo kesästä saakka. Päätin kokeilla alkuvahinkokokeen jälkeen, mitä tapahtuisi jos ihan tietoisesti vähentäisin maidon juomista. Minulle oli parikin tahoa, kosmetologi ja lääkäri vinkannut, että maitotuotteita vähentämällä voisi saada ihon parempaan kuntoon-siis puhtaammaksi. Tai, ainakin suosimalla rasvattomia maitotuotteita! Olen aiemmin vähän viitannut kintaalla kyseisiä neuvoja kohtaan, sillä ainakaan aknen ei pitäisi olla riippuvainen mitä tulee maitotuotteiden suosimiseen. Mutta oma ihoni ei olekaan sinällään kärsinyt aknesta, ainoastaan näpyistä ja tukkeutumista. Aknen ja ei-aknen välillä on toisaalta veteen piirretty viiva, akneakin kun on montaa eri astetta. Aiheesta varmaan löytyy useita eri tutkimustuloksia, mutta suhtaudun kyllä puolueettoman tiedon löytämiseen sellaisena haasteena, että joo. Jätän sen suosiolla asiantuntijoille. Mutta netti on pullollaan väitteitä jos jonkinmoisia, puolesta ja vastaan. Suosittelen tervettä maalaisjärkeä, ihan myös blogien, kuten tämänkin, lukemisen suhteen ^_^

Kokeilu on jatkunut nyt vuodenvaihteesta ja ihon vointi on ollut tasapainoinen, tukkeumat ja epäpuhtaudet ovat vähentyneet. Aiemmin join maitoa todella paljon ja aluksi korvasinkin ruokajuomani mehulla tai vedellä, mutta käytin kahvin kanssa maitoa. Jossain vaiheessa päätin sukeltaa kasvimaitojen maailmaan. Hyvin nopeasti huomasin soijamaidon olevan kyllä aika..henkimaailman juttuja, siis miten se käyttäytyy kahvin kanssa. Joka toinen kerta maito juoksettui, joka toinen taas ei. Kokeilin ties mitä poppakonsteja, mutta ei niin ei. Mantelimaito taas aiheutti suunympärille näppyjä. Bongasinkin Juille's Lindan inspiroimana Oatlyn kauramaidon, joka on suunniteltu varta vasten kahville ( mutta sitä voi käyttää myös muutenkin!) ja johan loppui juoksettuminen!

Olen kuitenkin päättänyt, että ihan ehdoton maitolakkoilija en aio olla. Toisaalta, erään viikon sisällä söin kolme turkkilaisjogurttia sekä puoli litraa jäätelöä ja suunympärys repesi kukkimaan. Niin, ihan varmahan en voi olla, johtuiko tuo reaktio maidosta vai jostain muusta asiasta. Maito ei siis aiheuta minulle vatsanpuruja, eikä minulla ole laktoosivaivaakaan. Maito vaan saa mitä ilmeisemmin ihoni kukkimaan. Tällä hetkellä ainoa maitotuote, jota syön tietoisesti joka päivä on juustot. Ja ihan eräs tietty merkki, Valion Polar 5%. En ole huolissani kalsiumin saannista, koska saan juustosta sitä ja juomani mehu sekä kauramaito sisältävät kalsiumia ja d-vitamiinia. Itseasiassa tuotteiden kalsium- ja d-vitamiinitaso vastaavat maidon tasoa, kauramaitoon on jopa lisätty enemmän d-vitamiinia!

Jos nyt ajattelette, että olen tästä maidottomuudesta innoissani, niin voin sanoa, että fiilikseni ovat haikeat. Olen kasvanut lehmien ympärillä ja tiedän monia ystäviä, joita maitoasiat työllistävät. Tunnen tietyllä tavalla petturuutta, toisaalta ihan kokonaan en ole maitotuotteita hylännyt. Työllistävä vaikutukseni tulee sitten juustojen suhteen, sekä onhan monella meijerifirmalla mehujakin myynnissä sekä muita oheistuotteita.

Mietin myös pitkään, teenkö ylipäänsä asiasta postausta. Toisaalta päätin kuitenkin kirjoittaa, sillä eihän sitä tiedä, jos joku muu huomaisi saman asian. Itsehän suhtauduin maitoon ja näppyjen väliseen symbioosiin skeptisesti omalla kohdallani, kunnes vähän vahingossa huomasin, että näillä kahdella taitaakin olla jotain tekemistä toistensa kanssa minun kohdallani. En myöskään halua ketään kannustaa hylkäämään maitotuotteita paremman ihon toivossa. Aina, jos mietitään jonkun ruoka-aineen itselle soveltuvuutta, kannattaa pitää vähintään parin viikon tauko kyseisestä ruoka-aineesta, jotta mahdolliset reaktiot huomataan.

ps. Koska Murphyn laki, iho varmaan kehittää ensi viikolla jonkun uuden kukkimisreaktion ^__^

8 Kommentit

 1. Soijamaidot on kyllä ärsyttäviä kahvin kanssa, kuumennettunahan ne ei juoksetu, mut tietääkseni light-versiota voi kaataa ihan kylmänä kuumaan kahviin, eikä se juoksetu? Itse en ole kokeillut, mutta näin jostain kuulin.

  Itse en ole ikinä oikein tykännyt maidosta, lapsena join aina vettä tai jotain muuta kuin maitoa. Viilistä pidän, mutta jogurtit ei ole koskaan maistuneet. Tee on oikeastaan ainoa mihin laitan maitoa ja toki syön sitten juustoa. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla juoksettui, vaikka kuumensinkin maidon eka :D Ehkä testaan tuon light-version, jos kaupassa ei oo juuri sillä hetkellä tätä :)

   Mä kyllä tykkään maidon mausta, tuore pulla + lasi kylmää maitoa, oijoi! Viili on hyvää, ja jotkut jogurtit. Mutta ei saa olla liian sokerista. Maustamaton viili ja kuivatut viikunat on aika täydellinen makukombo..^_^

   Poista
 2. Mä olen ollut pienestä asti kova juomaan maitoa, mutta jossain vaiheessa tuntui ihan kuin maha alkaisi pikkuisen kipeytyä kovasta maidon juomisesta. Olen vähentänyt maidon noin 3 desiin per päivä, ja se tuntuu sopivan minulle. Ihossa en ole huomannut mitään, mutta moni sanoo maidon välttelyn toimivan, joten uskon, että siinä on yhteys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaakaan maitoa ei kannata juoda, liika kalsiumikaan ei ole hyväksi :D Mä kyllä tykkään maidon mausta, mutta ainakin toistaiseksi menen nyt näin :) Ja me ollaan niin yksilöitä, jollain vaikuttaa viljat, joillain maitotuotteet ihon kuntoon.

   Poista
 3. Lopetin maidon juomisen alle kouluikäisenä, koska en vaan tykännyt siitä. Sen jälkeen join piimää, mutta sekin jäi pois joskus ala-asteella, ihan vaan koska maku ei vaan miellyttänyt. Silloin harvoin, eli ehkä kerran kuussa, kun juon kahvia laitan siihen maitoa tilkkasen.

  MUTTA olenkin aina syönyt paljon muita maitotuotteita, juusto ja jogurtteja etenkin jonkun verran myös kermaa ja pikkuisen rahkaa aina välillä. Ennen vähärasvaisena ja nyt kaikki aina täysrasvaisena. Turkkilaista jogua menee noin 800g viikossa :D

  Maidon ja aknenen yhteydestä on paljon kirjoittelua pisin nettiä, mutta mitään ihan oikeaa varmaa tutkimustulosta ei taida olla. Mä en ole huomannut maitotuotteilla olevan mitään vaikutusta ihoon, mutta viime vuonna koin ahaa-elämyksen kun huomasin kuinka iso vaikutus gluteeniviljoilla on. Gluteeniviljat, etenki vehnä, saa ihon reagoimaan ihottumilla ja aknella. Mulle siinä on taas yksi syy enemmä olla syömättä niitä.

  Maitotuotteista olen kyllä huomannut sen verran, että ne tekevät limaa, mutta se ei vaan ole mulle tarpeeksi painava syy niiden pois jättämiseen tai radikaaliin vähentämiseen. Etenkin kun joudun muutenkin jo karsimaan ruokavaliota aika paljon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla muuten iho alkoi kukkia jo vuosia sitten, kun siirryin syömään turkkijogua :D Mutta muistaakseni se oli silloin tilapäinen ilmiö..? En mäkään nyt totaalikieltäytyjä ole, esim. ranskankermaa olen syönyt ja kermaa on ollut jossain sapuskoissa. Mutta radikaali vähentäminen on kyllä toiminut omalla kohdallani! Voihan tämä olla jokin tilapäinen asia, ja joskus tulevaisuudessa voin käyttää maitotuotteita enemmän :)

   Me ollaan niin yksilöitä, että jollain vaikuttaa viljat, jollain maito ja jollain kolmannella jokin muu. Saatan ehkä testata vielä niin, että kokeilen jättää ihan mielenkiinnosta gluteiiniviljat pois. Mutta silloin on kyllä pakko ottaa maitotuotteet takaisin, ihan niin radikaaliin ruokavalioon en ole valmis että maito- ja viljatuotteet molemmat jäisivät pois :D Kuten kirjoititkin, niin liiallinen karsiminen aiheuttaa haasteita :P Kyllä mä myönnän, että mun on rehellisesti ikävä maitotuotteita, mutta onneksi olen nyt oppinut löytämään ihan kivoja korvikkeita :)

   Poista
  2. Mullakin se menee niin, että joko vilja tai maito on valittava. Molempia ei vaan voi karsia. Imo karsinta kannattaa tehdä tosiaan sen mukaan kumpi aiheuttaa enemmän ongelmia :)

   Poista
 4. Pakko paljastaa nyt se soijamaidon ja kahvin mysteeri: kikka on yksinkertaisesti siinä, että soijamaitoa täytyy lisätä REILUSTI kahviin, jotta se ei juoksetu. Se voi olla kuumaa tai kylmää, mutta se on määrästä kiinni. Huvittavaa, kun kahviloissakin soijamaito lämmitetään, kun ajatellaan sen olevan siitä kiinni :D Laittakaa siis tyyliin kolmasosa soijista, niin kyllä sekoittuu! <3 T. Juonut kahvinsa soijamaidolla kymmenen vuotta

  Ja sitten postaukseen (:D): Ihana lukea tälläinen omakohtainen kokemus. Uskon, että sulla tosiaan on sitten iho reagoinut vaan maitoon. Onneksi nykyään on maidonkorvikkeita vaikka minkälaisia :) Ja pakko myöntää, että hihkaisin innosta, kun kerroit kuitenkin syöväsi Polar vitosta. Se on ihan parasta!!

  - Charlotta x www.charlottaeve.com/fi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Follow