In this Light

Kauneusblogi

Luku 656-Miten sain helpotusta lievään akneen?

Minun on pian vaikea kuvitella, että vielä vuosi sitten ihoni kunto oli aivan toisenlainen, kuin mitä nyt. Vuosi sitten ihoni kärsi lievästä aknesta. Tänä päivänä se on hyvin tasapainoinen iho, mitä nyt muutama näppy vaivaa silloin tällöin. Joistain epäpuhtauksista on jäänyt jälkeen ihoon pigmenttimuutoksia, jotka tulevat tietyssä valossa esille. Mitä ihmettä oikein tapahtui, jotta pääsin lievästä aknesta eroon? Postauksen kuvista kyllä huomaa hyvin kuinka tilanne on omalla kohdallani muuttunut, osa kuvista on meikkikuvia ja osa meikittömiä. Varsinkin alimman kuvan ja ylimpien kuvien ero on radikaali!

Nudemeikki2


Olen tasapainoillut epäpuhtauksien kanssa jo teini-iästä saakka. Ihoni on aina ollut enemmän kallellaan rasvoittuvan ja sekaihon puolelle. Käytinkin teininä enimmäkseen sekaiholle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitettuja tuotteita. Ihoni kunto tasapainottui, kun aloin käyttämään hormonaalista ehkäisyä silloin kun olin vähän reilu 20-vuotias nuori nainen. Muistan oikeasti ihmetelleeni ihan wau-fiiliksin sitä, kun leuassa vaivanneet epäpuhtaudet vaan katosivat ja ihon kunto tasapainottui noin muutenkin!


Lumene1

Ihoni kuitenkin riehaantui uudelleen 30-vuoden paikkeilla. Luulen aluksi ihoni kipuilleen kilpirauhasen takia, ja sitten kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn. Siinä olikin nikottelemista, kun aiempi persikkaiho muuttuikin yllättäen pitsaperjantaiksi! Omat näppyni eivät olleet mitään pahoja, syviä ja tulehtuneita aknefinnejä, vaan enemmän sellaisia pieniä papuloita ja pustuloita. Papula on punainen täplä ja pustula muuten samanlainen, mutta siinä on "talihattu". Eli teoriassa pustulan voi puristaa pois. Omat papulani ja pustulani ovat aina olleet hyvin pieniä, eli mikään pahin mahdollinen akne minulla ei ole missään tapauksessa ollut! Mutta tosiaankin, muutos aiempaan persikkaihoon oli huomattava, ja olinkin ihoni takia alakuloinen. En halunnut lähteä ulos ilman ihomeikkiä. Myös hoitotuotteiden etsiminen oli haastavaa, kun tuntui, ettei mikään auta. Tai niiden tuoma apu oli suhteessa niin pieni. Ajattelin nyt listata muutamia asioita, joiden ansiosta olen saanut suurimman avun omassa tapauksessani.

EsteeClearbb1


Se, että vähensin maitotuotteiden käyttämistä. Tämä oli varmaan itselläni suurin, yksittäinen ihon kuntoon vaikuttanut tekijä! En siis ole maitotuotteiden totaalikieltäytyjä, käytän niitä n. kerran viikossa tai kahden viikon välein. Mutta esim. jos syön jäätelöä, huomaan kyllä muutaman päivän kuluttua jäätelöilot leuastani. Onneksi olen löytänyt vegaanisista jäätelöistä Tötterön vadelma-chili-salmiakkijäätelön, joka itseasiassa pieksee tavalliset jäätelöt! Maidottomuuteen tottuu yllättävän nopeasti ja tätä nykyä kahvin kanssa parasta on Oatlyn iKaffe. Omasta mielestäni tavallinen maito maistuu kahvissa oudolta! Olen myös löytänyt soijajogurttien maailman, suosikkini on Alpron verigreippi ja lime. Oikeastaan päivittäin saan pienen määrän maitotuotteita käyttämästämäni levitteestä. Vielä en ole löytänyt sitä täydellistä maidotonta levitettä leivän päälle. Ja maidoton juusto oli sen verran mielenkiintoinen kokeilu, että olen mielummin ilman. Teoriassa aknehan ei ole riippuvainen maitotuotteista, mutta omalla kohdallani ihon kunto siistiytyi mystisesti. Olisikin mielenkiintoista tietää, mikä mekanismi on taustalla. Onko niin, ettei elimistöni osaa käsitellä maitotuotteiden rasvaa oikealla tavalla?

Absolution14


Se, että jätän ylimääräiset purkkivitamiinit syömättä. Olen aiemminkin kirjoittanut, mutta jostain syystä ihoni alkaa kukkia erityisesti silloin, kun syön b-vitamiinilisiä. Omalla kohdallani en huomannut sinkin syömisellä ihon kuntoon mitään vaikutusta, siis näppyjen suhteen. Muutenkin kannattaa tarkkaan miettiä, tarvitseeko vitamiineja ihan oikeasti purkista? Tällä hetkellä syön purkista D-vitamiinia ja satunnaisesti sinkkiä-lähinnä silloin kun minulla on tunne kipeäksi tulemisesta. Myös magnesium lukeutuu lisäravinteisiin, joita syön silloin tällöin. Kävin itseasiassa lokakuun loppupuolella mittauttamassa D-vitamiinin ja kalsiumin sekä magnesiumin, ja kaikki ne vaikuttivat olevan tasapainossa! Kalsium ja D-vitamiini olivat ehdottomasti mielenkiintoisimmat, sillä itseäni kiinnosti miten maidoton ruokavalio vaikuttaa kalsiumarvoihin. Tottakai täytyy muistaa, että moniin kasvimaitoihin on lisätty kalsiumia sekä D-vitamiinia, joten omalla kohdallani maidottomuus ei ole ollut automaattinen heippojen sanominen ko. vitamiineille.

JaneID2


Se, että en hoida ihoani liikaa kuivattavilla tuotteilla. Tästä sain hyvän muistutuksen nyt syksyllä, kun ostin Paula's Choicen BHA-kuorinnan ja käytin sitä liian tiheästi, liian pitkälle syksyyn. Kuorintahan on teoriassa tarkoitettu joka päiväiseen käyttöön, mutta ei näille leveysasteille, eikä tänä vuodenaikana! Ehkä suurin virhe, mitä yli 30-vuotiaat voivat tehdä epäpuhtauksien kanssa taistelessa on se, että käytetään liian kuivattavia tuotteita. Tällöin ihon pinta saattaa kuivua entisestään, ja siitä syystä tali voi jäädä jumittamaan ihon sisälle, koska se ei pääse poistumaan normaalia reittiä ulos kuivan ihon ollessa esteenä.


vallankumous1


Se, etten stressaa liikaa. Kyllä, huomaan stressin ihossani sekä myös hiuspohjassa. En tiedä olenko kertonut, millaisen reaktion sain YO-kirjoitusten aikaan kasvojen iholle? Muistan stressanneeni nimenomaan abivuoden kevään kirjoituksia todella, todella paljon. Lukurytmini kääntyi lukulomalla niin, että luin öisin ja päivisin nukuin niin pitkälle kuin nukutti. Jossain vaiheessa kasvoihini alkoi muodostui punaisia läiskämäisiä patteja. Siis sellaisia matalia kohoumia. Kuvittelin niiden muodostuvan finneksi, mutta ei. Niitä ei saanut puristeltua. Mitä enemmän lukulomaa kului, sitä kamalampaan kuntoon ihoni meni. Äitini oli jo minua viemässä ihotautilääkärille, tilanne oli sen verran pahan oloinen. Kunnes kirjoitusten jälkeen, iho alkoi palautua normaaliksi. Viikko kirjoituksista ihoni oli muistaakseni jo entisellään! Mystinen reaktio jäi selvittämättä, mutta päivänselvää oli sen liittyneen stressiin ja suorituspaineisiin. Reaktio jäi onneksi kertaluontoiseksi, mutta aina välillä kun oikein stressittää, huomaan ihon olevan oikuttelevampi. Mutta se, ettei saisi stressata liikaa, saattaa jo aiheuttaa stressiä. Ja noidankehä on valmis. Onneksi minusta tuntuu, että mitä enemmän minulle tulee ikää, sitä lempeämmin osaan suhtautua itseeni ja virheiden tekemiseen. Tai, ainakin yritän olla lempeämpi! Myöskin se, että olin saamaton enkä koskaan varannut aikaa viralliselle ihotautilääkärille vaan päätin katsoa sen kortin, että JOS iho tasapainottuisi oikean lääkityksen sekä hormonien tasapainottumisen myötä menee tähän samaan kategoriaan. Mutta painotan samalla, jos sinulla on yhtään fiilis, että haluat iho-ongelmiisi ammattiapua, niin suosittelen lämpimästi menemään ihotautilääkärin pakeille. Omalla kohdallani tuskin olisin saanut apua suun kautta nautittavista lääkekuureista, sillä oma tapaukseni oli sen verran lievä.


mineraali2

Se, että vähensin sokerin syömistä. Kesästä lähtien olen tietoisesti rajoittanut sokerin syömistä jättämällä karkit kauppaan. Aiemmin saatoin puputtaa pienen Fazerin suklaapatukan päivässä, nykyään syön ehkä pussillisen Lontoon rakeita pari kertaa kuukaudessa. Tai sitten herkuttelen edellä mainitulla Tötterön vegaanisella jäätelöllä. En siis usko tässäkään totaalikieltäytymiseen. Alku oli tottakai hankalaa, mutta lopulta herkkujen kauppaan jättäminen oli yllättävän helppoa. Ja nykyään, aina sen Lontoon rakeet-pussin syötyäni minut valtaa levoton ja epämiellyttävä tunne, sellainen että oliko tässä nyt järkeä? Siis tottakai sokeri on hetken huumassa ihanan makuista, mutta se fiilis sokerin puputtamisen jälkeen on kamala. Enemmänkin fyysisesti, kuin henkisesti. Täytyy tottakai muistaa, että piilosokeriahan on ympärillämme todella paljon, tyystin sokeriton elämä olisi mahdotonta. Mutta jo se, että edes vähentää sokerin käyttöä, on mielestäni hyvä asia itse kullekin säädylle. En todellakaan ymmärrä sokeriveron laskemista, mielestäni päinvastoin sitä olisi voinut nostaa enemmänkin. Joka tapauksessa, olen huomannut ihon voineen jotenkin ekstra-ihanasti jossain vaiheesta kesää alkaen. Sokerin ja maitotuotteiden vähentäminen on aivan varmasti omalla kohdallani auttanut ihon epäpuhtauksien määrän vähentymisessä!

Kuvituksena kuvia vuosilta 2016-2014. Kannattaa käydä myös lukemassa tärppipostaukseni aikuiselle epäpuhtaalle iholle!

Jos olet kärsinyt epäpuhtaasta ihosta, millaisista vinkeistä olet saanut itse apua?

8 Kommentit

 1. Mulla ei valitettavasti maidoton ruokavalio ole poistanut epäpuhtauksia kokonaan (ja se kun on vielä aivan kokonaan maidoton :D), mutta hormonit kun tuntuu tottelevan omia polkujaan. Mutta mahtavaa, että muutos ihossa näkyi sulla, kun vaihdoit maidottomaan! Ja Tötterön jäätelö on parasta - tosin ensi viikolla kaupoissa on uusi 3 kaverin vegaanisia jäätelöitä, jaiks... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä nopeasti huomasin, että joku yhteys maidottomuudella oli ihon kunnon kohentumiseen :) Hormoneilla on kyllä ihan oma elämänsä, mullakin kesti vuosia että ne asettuivat johonkin uomaan. Ja kyllä siltikin huomaan tietyt päivät kuusta kasvoilta. Mutta kaikilla maidottomuus ei autakaan :P

   Kiitos tuosta 3 kaveria vinkistä ^_^ Täytyy siis tutkailla kauppojen valikoimaa :)

   Poista
 2. Sullahan on hyvännäköinen iho, tasainen ja kuulas, niin ja rypytön (tuo huulipunakuva on loistava):)

  Silloin, kun mulla oli vielä epäpuhtauksia, ne enimmäkseen olivat hormonaalisia. Mutta ikä on tehnyt tehtävänsä, eikä epäpuhtausongelmia juurikaan ole. Ehkä ylenpalttinen makean syönti voi nostaa jotain pintaan, mutta ei onneksi pahasti. Syön todella askeettisesti aina samoja ruoka-aineita (elän normiarjessa etupäässä kasvissosekeitoilla, puurolla, marjoilla, porkkanoilla, rahkalla ja omenoilla), koska en jaksa nähdä vaivaa ruuan suhteen.

  Uskoisin, että piilosokerin olen aika hyvin torpannut simppelin ruokavalioni vuoksi, mutta julkisokeri on sitten ihan toinen juttu. Sokerinhimo on pahinta ja siitä yritän opetella ulos ihan jo muutenkin terveyden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sari! ^_^ Kyllä ne ekat rypyt tuolla silmäkulmissa norkoilevat :D Mutta yleisesti ottaen luulen, että oma ihoni kun on paksumpi ja omaa rasvoittuvan ihon historia, ei ehkä niin rypistykään. Hormoninäpyille ei oikein mahda mitään, paitsi ajan hammas niihin saattaa purra.

   Mulla eniten piilosokeria tulee noista Alpron jogurteista ja kauramaidosta. Mutta teoriassahan kaikki hiilarithan on sokereita loppupeleissä. Sun ruokailutottumukset kuulostavat fiksuilta, mäkin olen aikamoinen ruokajumittaja kun en jaksa keksiä pyörää uudelleen. Mutta julkisokeri koukuttaa, olen ollut sokerikoukussa ja erittäin iloinen siitä, että olen päässyt siitä irti. Alku on hankalaa, mun mielestä kannattaa tehdä kertarepäisy eikä sellaista loivaa vähentämistä. Aika nopeasti sokerinhimo laantuu. Tsemppiä siis toivotan!

   Poista
 3. Mä muistan kun alotit sen Clarisonicin käytön, muistan kuvista että se vissiin vaikutti sulla tosi hyvin ihoon! Sun iho on kyllä oikeasti nykyään ihan unelma, oon tosi iloinen sun puolesta! Vielä kun saisin itsekin vielä ne viimeiset sitkeät finnit, etenkin hormonaaliset, taltutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Clarisonic kyllä auttoi alkuun tosi paljon, nykyään käytän sitä n. kerran viikossa. Joskus voi olla kahdenkin viikon tauko! Suuremmassa mittakaavassa koin maidottomuuden ja sokerin vähentämisen sekä lisäravinteiden karsimisen auttaneen eniten itselläni. Ja kiitos! ^_^ Olin jo melkein unohtanut, millainen iho oikein olikaan vuosia sitten. Toisaalta, iho-ongelmia ei kyllä varmaan koskaan tule unohtamaan tyystin. Hormonifinneihin ehkä eniten auttaa aika. Mutta säkin oot saanut upeasti apua Lieracista, kyllä kuule sunkin ihossa huomaa huiman muutoksen :)

   Poista
 4. On ihan jäätävä ero, blogia koko ajan seuranneena tuota eroa ei ole niin huomannut, koska parannus on on tullut tasaisesti vähitellen. Mutta joo suomalaiset käyttää herkälle iholleen (mikä suurimmalla osalla on) aivan liian voimakkaita ja kuivattavia tuotteita, varsinkin jos ilmestyy epäpuhtauksia niin liian jytyihin turvautuu helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itsekään ollut muistaa, että tilanne on ollut joskus noinkin kova, kuin mitä viimeisessä kuvassa! Muistan että tuon kesän jälkeen kilpirauhaslääkitystä säädettiin ja isoimmat papulat jäivät pois. Mutta sellainen hienosäätö kyllä tapahtui maidotuotteiden ja sokerin vähentämisellä, sekä lisäravinteiden karsimisella. Olisi kyllä hauska tietää, miksi keho reagoi b-vitamiinilisiin noin! Näppyjä ei kyllä kannattaisi yrittää pestä pois, ei ainakaan mun iässä :D ( eikä kyllä nuorempienkaan..)

   Poista

Lähetä kommentti

Follow