In this Light

Kauneusblogi

Luku 205.

paloni1copy

paloni4copy

paloni3copy

paloni5copy

paloni6-(2)copy

paloni7copy


Osallistuin konseptimyymälä Palonissa järjestettyyn eettisen muodin iltaan, jossa etsittiin vastausta kysymykseen, mitä eettinen muoti oikein on? Paikalla järjestetyssä paneelikeskustelussa ajatuksiaan avasivat malli Kirsi Pyrhönen, Vietto-ekomuotimerkin suunnittelija Minna Kaartinen sekä Kierrätystehdas Ry:n Pia Ranna, Palonin Minna Särelän johdattaessa keskustelua.

Eettinen muoti on aiheena mielenkiintoinen ja hyvin moniulotteinen. Jos oikein tiivistetään, kyseessä on muoti, joka ottaa huomioon ekologisen, sosiaalisen sekä taloudellisen näkökulman. Onko tuote tehty kierrätysmateriaaleista tai muuten materiaaleista, joiden valmistusprosessissa on huomioitu ympäristö? Tai onko vaate suunniteltu niin, että se on ajaton tai että se on monikäyttöinen ja muunneltavissa oleva? Onko tuotteen tekijä saanut työstään reilun palkan, millaisia kauneusihanteita tuotteen takana oleva merkki edistää? Millaisissa tuotanto-olosuhteissa tuote on valmistettu, käytetäänkö esim. ekosähköä, miten tuotteiden jakelu on järjestetty? Kuinka monta uutta mallistoa merkki marssittaa esiin vuodessa? Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, sillä tuotteen valmiiksi saaminen paperilta kaupan rekille muodostuu niin monesta vaiheesta, jotka kaikki voivat olla eettisiä, jos niin halutaan.

Itse en halua olla niin mustavalkoinen, että olemassa olisi tasan kaksi vaihtoehtoa, muoti ja eettinen muoti, mutta jokainen penni minkä suomme kummalle tahansa taholle, on toiselta taholta pois. Itse mieluiten ostan asioita, joissa laatu korvaa määrän, en kestäisi ajatusta, että ostamani tavarat eivät joko kestäisi käytössä tai olisivat suunniteltu huonosti. Tämän asian olen joutunut kokemaan mm. kenkien sekä mattojen suhteen. Mielummin siis ostan kerralla laadukkaan ja avaan kukkaron nyörejä enemmän, kuin että ostaisin halpaa joka ei kestäisi. Minna mielestäni osuvasti totesikin, että olemmeko me tottuneet maksamaan tavaroista liian vähän? Täytyy toki myös muistaa, että halpa ei automaattisesti tarkoita laadullisesti huonoa, lisäksi tuotteen todellinen laatu paljastuu vasta käytössä, tuskin kukaan on niin taitava ennustaja että osaisi sanoa etukäteen, kuinka laadukas asia oikeasti on.

Vaikka voisi ajatella, että on yritysten oma asia, miten he kenties muuttavat suuntaansa eettisempään päin, on suurin vastuu kuitenkin mielestäni kuluttajilla. Se, mihin rahamme ohjaamme tai emme ohjaa, vaikuttaa. Jokainen ostamatta jätetty, muutaman euron trikootoppi on kuitenkin ostamatta jätetty trikootoppi.

Aihe on todellakin mielenkiintoinen ja minusta olisi mukavaa kuulla, millaisia ajatuksia teissä lukijoissa eettinen muoti herättää. Sana on siis vapaa, jatkan aiheesta ( tai todennäköisesti aiheen vierestä) todennäköisesti myöhemmin lisää!

ps. Kuvissa esiintyy illan paneelikeskustelijat, Palonin huikea kierrätysmateriaaleista tehty lamppu sekä Palonin valikoimista löytyviä, ihastuttavia tuotteita!

2 Kommentit

Lähetä kommentti

Follow