In this Light

Kauneusblogi

Luku 523-Avain sun hyviin uniin

IMG_2804


 Minä olen aina ollut huono nukkumaan. Jo lapsesta lähtien. En tiedä, välillä on kausia jolloin uni ei tule. Stressi, työkiireet, keskustelut itsensä kanssa ja syntyjen syvien miettiminen ovat omiaan häiritsemään yöunta tai ylipäänsä nukahtamista. Ja aina sillon tällöin huomaan taivaalla loimottavan täyden kuun, useimmiten parin huonosti nukutun yön jälkeen havahdun tuohon ilmiöön. En oikeastaan koskaan tietoisesti katso, koska on täysikuu vaan havahdun siihen aina yhtä varkain. Tuo on jännä ilmiö, kaikkia täysikuu ei valvota mutta kyllä minua aina vaan. Jokin selitys oli, että ilmeisesti valon määrä on tuolloin suurempi MUTTA meillä on ainakin makuuhuoneessa niin hämärtävät verhot, ettei kuun loimotus kyllä sinne kajasta! Ehkä alitajuisesti tiedostan täydenkuun ja alitajuisesti ajattelen, että "nyt on taas se aika kuusta, kun nukutaan huonosti".


262.812copySiksi olinkin erittäin iloinen kun huomasin tämän vuoden I love me-messuilla uniergonomialuennon! Juu, kyllähän minä tiedän tavallaan avaimet hyvään uneen, valitettavasti avaimet ovat vaan enemmän ja vähemmän hukassa. Uniergonomista oli luennoimassa toimintaterapeutti Kaija Lamberg Ortonilta. Luento oli antoisa ja puolen tunnin pituus hyvä ja tehokas. Sain niin hyviä työvälineitä hyvään uneen, että ajattelin vinkata niistä täälläkin.


 • Parhainta olisi jo nukahtaa heti illasta, se takaa parhaimman unen laadun. 
 • Uni vaatii rauhoittumista, nukkumaan mennään rauhoittuneena. Hyvissä ajoin ennen nukkumaan menemistä rauhoitutaan, ollaan vaan. Ei olla tietokoneella, ei puhelin kourassa. Eikä tehdä töitä! Mieluiten vaikka pötkötellään sohvalla, kumppanin kainalossa jos sellaiseen on mahdollisuus.
 • Ajatellaan tietoisesti hyviä, ihania asioita. Ollaan kiitollisia kuluneesta päivästä, omasta elämästä, omasta itsestä ja siitä mahdollisesta kumppanista ja/tai perheestä. Ajatellaan että hei, minähän olen aika kiva ja hyvä tyyppi tyyppi!
 • Tyhjennetään mieli unta varten.
 • Sänky varataan vain nukkumista ja parisuhteen hoitamista varten. 
 • Huono patja ja tyyny aiheuttavat ongelmia. Patjan tehtävä on tukea, joustaa ja jakaa pintapainetta, tyynyn tehtävä tukea päätä ja kaularankaa. Jos joudut pitämään käsiä tyynyn alla, on tyyny väärän korkuinen! Vartalolle voi laittaa erilaisia tukityynyjä, esim. polvitaipeisiin, selän notkeamaan tai muuhun niitä vaativaan paikkaan.
pariisi7copy

Itselläni olisi varmaan ajankohtaista uusia patja ja tyynyjen suhteen etsin yhä sitä täydellistä yksilöä. Liian matalalla saan niskat jumiin, liian korkean kanssa en osaa nukkua. Mutta eniten silmiä avaava oli tuo mindfullness-osuus, siis mielen rauhoittamisen lisäksi kiitollisuuden tunteminen ja hyvien asioiden ajattelu. Ei ole kerta ensimmäinenkään, kun huomaan pyörineeni työasiat mielessä valveilla ja jossain vaiheessa asiat laukkaavat työasioista blogiin, perheeseen, tulevaisuuden suunnitelmiin, edellisen yön uniin, kauppalistaan, köökkifilosofointiin ja takaisin työasioihin. Mielen tyhjentäminen ja ei-minkään-ajatteleminen on itseasiassa vaikeaa ja vaatii todellakin keskittymistä!


19.9


Mutta nyt, olen ihan tietoisesti tyhjentänyt mieltäni, ensiksi ollen kiitollinen kuluneesta päivästä ja ajatellen hyviä asioita itsestä ja läheisistä. Ja uskaltaisin varovaisesti sanoa, että sillä on ollut myönteisiä vaikutuksia! Hyvien ja mukavien asioiden ajattelun taustallahan on se, että ne syrjäyttäisivät mielestä stressaavat asiat, saisi ikäänkuin uutta ajateltavaa niiden sijaan. Tällöin se mielen tyhjentäminen ja unen vastaanottaminen helpottuu, kun ikävät asiat ovat pois mielestä.

Olen ehkä nukahtanut nopeammin tämän tekniikan ansiosta, minulla se itse unen päästä kiinni saaminen on aina ollut ongelmallisin asia. Kun nukahdan, unenlahjani ovat lähes täydelliset ( ellen sitten näe hc-painajaisunta, kuten tässä taannoin aloitettuani Lauri Törnin elämänkerran lukemisen, parin lukuillan jälkeen unessa venäläiset hyökkäsivät ja odotin heitä lapsuudenkotini pihalla, pimeässä katsoen lähimetsän puiden sotatuliloimotusta. Jossain vaiheessa näkymätön vihollinen seisoi rinnallani, palaten kuitenkin takaisin lähimetsään. Voin sanoa, ettei uni kyllä enää sinä yönä tullut, kun heräsin keskellä yötä!!) Toki jos olen jostain syystä innostunut ja käyn selvästi ylikierroksilla, rauhoittuminen ei olekaan helpoin juttu, liian kivatkin jutut voivat vallata mielen liiaksikin. Ehkä voisin ottaa uutena rutiineihin kevyen venyttelyn tai pienen meditointihetken, niinä ylikierrospäivinä?

Nukutteko te hyvin? Mitkä ovat teidän avaimet hyvään uneen?

Kuvituksena satunnaisia, aavistuksen unenomaisia otoksia vuosien varrelta

9


4 Kommentit

 1. Nukkuisinpa, neljään vuoteen en ole nukkunut. Toki välillä on öitä, että uni tulee hyvin. Ehdottomasti pitää olla kunnon sänky ja pimeää. Nukuin vuosia sängyllä, josta kierin aamulla ylös, kun selkä meni jumiin. Tämä siihen asti kunnes vaihdoin futoniin, sen ainoa ongelma on, että kun siinä tottuu nukkumaan niin kaikki muut sängyt on kuraa. Olen viettänyt öitä valvoen viiden tähden hotellissa, kun ne sängyt on vaan niin karmeita. :D Pimeää pitää ehdottomasti olla, meillä on makkarissa pimennysverhot, mutta nekään ei tahdo itsellä aina auttaa, koska esim. kesällä aivot silti tietävät, että on valoisaa, niitä on vaikea huijata. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unettomuus/uniongelmat ovat kyllä syvältä :( Itselle se rajoittuu onneksi kausiin, mutta huonosti nukuttujen öiden jälkeen olo on tosi kurja ja vetämätön.

   Mä oon kerran kylässä nukkunut futonilla ja silloin oli kyllä maukkaat unet! Harmi kun mies ei ole innostunut, muuten voisin ehkä itselleni ostaa sellaisen mutta jos toisella normipatja niin se korkeuseron säätäminen samaan tasoon voi olla mielenkiintoista! Ehkä jonain päivänä sitten :) Patjoissa olisi hyvä, että niitä pääsisi koenukkumaan ennen ostopäätöstä..

   Hotellien patjat kyllä vaihtelevat, viimeisimmässä oli ihan jees! Kaiholla muistelen Haikon Kartanon tyynyjä, viimeisellä kerralla siellä yöpyessä ne olivat ihan älyttömän hyvät, harmi kun ei tullut kysyneeksi, minkä firman ne olivat :P

   Mä muuten kyllä hyvin vahvasti luulen, että nimenomaan tuo aivojen tietoisuus jostain "häiriötekijästä" aiheuttaa osan uniongelmista! Siis täysikuu, kesän valoisuus jne.

   Poista
 2. Pimeys on minulle iso juttu. Keväällä alan nukkua taas huonommin, kun valon määrä lisääntyy. Sen olen tiedostanut, että pää pitäisi nollata. Ei pidä miettiä mitään murheita. Koetan ajatella vaikka mitä haluaisin nähdä unissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeyden puute vaikuttaa kyllä monilla nukkumiseen. Kauheinta on, jos kyläpaikassa joutuu liian valoisaan huoneeseen nukkumaan, en kuitenkaan osaa unimaskiakaan käyttää :( Toikin on muuten hyvä vinkki, ajatella asioita joista haluaisi nähdä unta :) Mäkin oon varmaan joskus niin tehnyt!

   Poista

Lähetä kommentti

Follow