In this Light

Kauneusblogi

Luku 582-Sekaisin A-vitamiinista

Tulips22

Olen viime aikoina kehittänyt suoraan sanottuna pienen pakkomielteen erääseen kosmetiikan raaka-aineeseen. Ja täytyy sanoa, että yllätin kyllä itseni innostumalla siitä, sillä olin ajatellut innostumiseni olevan ajankohtaista vasta vuosien, vuosien kuluttua. Mutta niin vaan retinoli vei jalat altani.

Jos sanotaan suoraan, en juurikaan usko kosmetiikan anti-age lupauksiin. Kirurgin veitsi ja botox-niillä saa näkyviä tuloksia aikaan. Toisaalta, en kannusta ketään hankkimaan ilmeetöntä kuminaamaakaan sokeutumalla kauneuskirurgian suhteen. Itse olen lisäksi sen verran boheemi hippi luonnonlapsi, etten usko koskaan turvautuvani esteettiseen kirurgiaan ryppyjen kiristysmielessä. Vakava onnettomuus tms. asia tai esim. valuvika eli rakennevirhe ( esim. löysät silmäluomet, jotka lurpahtavat näkökentän eteen ) ovatkin sitten asia, jonka suhteen voisin ns. parannella ulkonäköäni kirurgisesti. Haluan olla se nainen, joka kantaa ikääntymisen merkkinsä arvokkaasti, mielummin muistellen niitä ilon hetkiä, joiden ansiosta silmäkulmat ja suupielet ovat harakanvarpailla.

Tulips5

Mutta. Täytän kuluvana vuonna 33-vuotta. Ja olen nyt selvästi huomannut ikääntymisen merkkejä. Iho ei ole enää niin kimmoisa. Silmien alle on tullut normaalien vaakaryppyjen lisäksi pystyryppyjä, jotka huomaa peiteainetta levittäessä. Poskien ihon napakkuus ei ole entisellään, vaan huomaan siellä jänniä muutoksia-ei ryppyjä, vaan no, ikääntymistä. Silmiä rajatessa nestemäisellä eyelinerilla lopputulos on sahalaitainen. Otsalle on tullut näkyvä pystyryppy. Maksaläiskiä sentään ei näy, paitsi ylähuulten alueella on melasma. Oi että, en ole enää tyttönen, vaan aikuinen nainen! Tai no, teini-iästä muistuttaa kenkku, tukkeutumiin taipuvainen iho. Sekin vielä! Huokaus.

Monesti sanotaan, että omasta äidistään näkee sen, miltä itse näyttää vanhana. Minun täytyy kyllä sanoa, että yli 60-vuotias äitini on upeasti vanhentunut, tai sanotaanko, häntä luullaan usein huomattavasti nuoremmaksi. Äidin iho onkin upeassa kunnossa, siellä ei juuri ryppyjä näy. Ironista on myös se, ettei äitini ole kosmetiikkaintoilija. Hän ei ole koskaan juuri meikannut. Meikkivoiteet ja sävyttävät päivävoiteet, ne ovat äidilleni vieraita. Eikä hän kyllä ole juurikaan kyllä aurinkovoiteitakaan käyttänyt-maksaläiskät sitten taas ovat hänen ongelmansa. Mutta se iho noin muuten! Okei, olen ehkä vähän puolueellinen mutta silti uskallan väittää äitini ihon olevan kaunis. Myönnän miettiväni, miltä oma ihoni mahdollisesti näyttää yli 60-vuotiaana. Luullaanko minua ikäistäni nuoremmaksi vai olenko rypistynyt rusina?

Mutta joka tapauksessa, kun tuossa taannoin eksyin lukemaan retinoli-keskustelua, innostuin. Olin ajatellut sen olevan totaalinen täti-ikäisten juttu, mutta yllätyksekseni sain kuulla sen sopivan minun ikäisillekin ja sillä olevan suotuisia vaikutuksia myös epäpuhtaaseen ihoon. Tukkeutumien minimointi ja ryppyjen ennaltaehkäisy, kyllä tänne kiitos!

Tulips21

Innostuin retinolista jopa niin, että päädyin yömyöhään lukemaan aiheesta tietoa. Useana päivänä yönä. Mitä tuo ihmeaine siis on? Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto. Kosmetiikassa retinoli nuorentaa ihoa siloittamalla ryppyjä ja aktivoimalla ihon kollagaanin tuotantoa mutta se myös tasoittaa, kirkastaa ihoa ja tasapainottaa ihon talituotantoa. Retinoli on itseasiassa alunperin tarkoitettu aknen hoitamiseen, mutta ajan saatossa huomattiin sen ihoa nuorentavat ominaisuudet. Mahtavalta kuulostava aine meille, joilla iho on taipuvainen tukkeutumiin mutta haluavat häivyttää ikääntymisen ensimerkkejä! Retinolin ongelmana on se, että miten se saadaan pysymään stabiilina eli ettei se menetä tehoaan. Retinolituotteille paras pakkaustapa olisikin ilmatiivis ja läpinäkymätön pumppupullo. Retinolin käytön aloittamisessa maltti on valttia, ensi alkuun kannattaa aloittaa pienillä retinolipitoisuuksilla ja muistaa levittää voidetta ohut kerros sekä aloittaa käyttö muutenkin maltillisesti. Retinoli saattaa saada ihon hilseilemään, jos käytön aloittaa liian innokkaasti, mutta hilseilystä huolimatta käyttöä ei kannata lopettaa, kahden, kolmen viikon kuluttua iho saattaa olla "siedättynyt" ja hyväksyy uuden ainesosan. Retinolin kerrotaan myös kuivattavan ihoa, ja iho voi oireilla esim. puskemalla näppyjä. Eli, maltti on valttia! Retinolilta ei kannata heti odottaa ihmeitä, tuloksia voi odottaa vasta kuukausien päästä aloittamisesta.

Retinolia käyttäessä on ensisijaisen tärkeää käyttää suojakertoimellisia kasvovoiteita, koska retinolilla on ihoa kuoriva/uudistava vaikutus ja täten iho on herkempi vaurioitumaan UV-säteilystä. En tiedä, onko olemassa mitään suositusta suojakertoimien suhteen, jos siis käyttää retinoli-tuotteita, mutta itse päätin hankkia suojakertoimen 50 aurinkovoiteen, jossa on fyysinen suoja-ihoni kun helposti ärsyyntyy kemiallisista aurinkosuojafilttereistä. Teoriassa ero suojakertoimien 30 ja 50 välillä on minimaalinen, mutta saan paremman mielenrauhan tuosta suuremmasta suojakertoimesta. Aion vielä kesäksi ostaa oikein leveälierisen hatun, jolla saan lisäsuojaa. Mutta aurinkojutuista myöhemmin lisää!

Hullaantuminen on edennyt sille asteelle, että pitkän ja vakaan harkinnan jälkeen ostin ensimmäisen retinolivoiteeni! Se, mihin päädyin ei ollut itsestäänselvyys ja voi kuinka mietinkin pääni puhki, minkä merkin tuotteen hankkisin. Mutta siitä lisää myöhemmin-Instasta toki tämänkin asian saa vakoiltua.

Retinoli, hot or not?

5 Kommentit

 1. Hei mun piti vielä tulla tätäkin postausta kommentoimaan. Olen kanssa ollut super kiinnostunut Retinolista ja ihonhoidosta yleensä. Kauneus ja kosmetiikan alalla kaikenlaisia ihonhoito trendejä pukkaa vuosien mittaa ja jotkut niistä ovat edistystä eteenpäin joistain ei tiedä mitä niiden kanssa tekisi. Anyways retinolista minäkin olen googlettanut vaikka kuinka paljon tällä hetkellä seuraan Youtubessa noin viisikymppisen Angien ihonhoito tarinaa joka kokeilee kaikenlaisia ihonhoito juttuja mm retinolia, botoxia ja muita hoitoja ja kertoo ihonsa tarinaa nyt parin vuoden ajalta kuvien kera. Hänen Youtube kanavansa on HotandFlashy. Toinen paikka jota seuraan on muutaman dermatologistin youtube kanavat (en muista nyt nimiä) ja kuuntelen mitä he sanovat - yksi muistaakseni sanoikin että nuoremmalle iholle hän suosittelee glygolic acidia retinolin sijaan koska retinol kun on todella vahva kuoriva raaka-aine ja helposti ärsyttää ihoa (mene ja sano sitten tosin kuinka paljon ne normikaupan retinol creamit auttaa vs reseptillä saatavat). Joten kaipa sen parhaitan see selville vain kokeilemalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkkaus tuo glygolic acid, taidankin perehtyä siihen seuraavaksi! :) Siihen en ole muistaakseni missään tietoisesti törmännytkaan, AHA, BHA ja retinoli ovat tuttuja. Ilmeisesti retinolikin oli trendikäs viitisen vuotta sitten (?), nyt en siitä hirveästi ole kuullut. Tosin, en ole aiemmin kokenut sen suhteen henkilökohtaista kiinnostusta kun ole kuvietllut sen olevan +50 vuotiaiden juttu. Mutta kun kuulin sen sopivan myös nuorillekin, kiinnostuin :) Tarkempaa postausta on vielä tulossa omista fiiliksistä, vähän voin paljastaa tiettyä ristiriitaisuutta olevan ilmassa ja jatkan testailua vielä tovin.

   Hei mä muuten olen käynyt joskus lukemassa Angien blogia :) Ei kyllä ikinä uskoisi hänen olevan n. 50-vuotias :D

   Poista
  2. No niin, nyt lähdikin googlettamaan ja enpä ollut tiennytkään, että tuo on eräs AHA-happomuoto :) Tai siis, se tieto ei ole jäänyt mieleeni, jos niin olen jostain lukenut :D

   Poista

Lähetä kommentti

Follow