In this Light

Kauneusblogi

Luku 911 -Ihon liikahoitaminen, totta vai tarua? Minun tarinani

ihokriisi5
Postaukset kuvat eivät liity tapaukseen

Ihon liikahoitaminen on asia, mikä jakaa mielipiteitä. Osa tuntuu olevan sitä mieltä, ettei ihoa voi hoitaa liikaa, päinvastoin suurin synti on se, etteivät ihmiset hoida ihoaan. Mutta itse uskallan väittää, ihoa voi hoitaa liikaa! Hyvä ihonhoitorutiini lähtee juuri sinun tarpeistasi, toiveistasi ja jaksamisesta sekä viitsimisestä. En arvosta, jos ihonhoito-ohjeita annetaan tavalla, jolla vähän häpäistään neuvojen kohdetta. Minusta on syytä muistaa, että ihoa voi hoitaa hyvin, käytit sen hoitamiseen vähän aikaa ja tuotteita tai teet sen monivivahteisesti. Tai, jos kuulut heihin onnekkaisiin joiden ei tarvitse hoitaa ihoa!

Itse kuulun siihen ryhmään, jolle ihonhoito on myös harrastukseksi luettava asia. Se, jolle ihonhoito ei ole harrastus, ei välttämättä tarvitse peilikaappiinsa kymmentä erilaista seerumia. Mutta meille, jotka sen kymmenen eri seerumia haluamme, se suotakoon! Ja ihonhoitoon voi suhtautua yhtä inhohimoisesti, oli niitä seerumeita nolla tai sen kymmenen.

2018-04-17_07-18-05

Oma ihoni on oikeastaan aina ollut tietyllä tavalla kenkku, ja olen jo varhaisteinistä lähtien ymmärtänyt, että minun kannattaa panostaa ihonhoitoon. Teininä ihoni oli hyvinkin taipuvainen näppylöihin ja finneihin, se oli myös rasvoittuva. Ylioppilaskirjoitusten aikaan sain lisäksi erittäin viehättävän, stressiperäisen ihottuman (? ) tai stressipaisetaudin kasvoilleni. Luojan kiitos paukamat laskivat sitä mukaa, mitä enemmän päiviä kokeista kului! Oikeastaan ihoni on ollut parhaimmillaan kun olen ollut nuori nainen, kiitos hormonaalisen ehkäisyn. Silloin eivät finnit juuri vaivanneet! Koska minulla oli rasvoittuvan ihon historia, minun oli vaikea ymmärtää että ihoni voisi olla kuiva. Päinvastoin, se oli vähän alle kolmekymppisenä pienoinen järkytys, mutta onneksi kun pääsin siitä yli, osasin valita ihonhoitotuotteet paremmin. Seuraava järkytys olikin sitten se, kun päätin jättää hormonaalisen ehkäisyn vallan pois. Seurasi ihon uusi teini-ikä, hiusten lähteminen..hormonit heittivät todellakin häränpyllyä! Onneksi nekin ajat ovat historiaa, mutta pahimmillaan minulla on ollut lievä akne. Se sekä holtiton lihominen eivät tehneet itsetunnolleni hyvää, mutta onneksi ne ajat ovat takanapäin, enkä enää jaksa stressata painonkaan suhteen.

Hoidan ihoani säännöllisesti ja sitä kuunnellen. Aamuisin pyyhin kasvot misellivedellä, iltaisin kaksoispuhdistan. Kuorin kasvot pääsääntöisesti kerran viikossa, ja käytän tehoaineita maltillisesti. Luulin ymmärtäneeni ihoa, mutta niin vain aina välillä onnistun saamaan sen epätasapainoon, liian innokkaan ihonhoidon seurauksena.

Nimittäin, viime viikolla päätin torstai-iltana tehdä kasvoille kemiallisen kuorinnan. Oma ihoni sietää happoja hyvin, enkä nytkään tuijottanut sekuntikelloa, kuten olen aikoinaan tehnyt happokuorintoihin tutustuessa. Iho jäi kuorinnan jälkeen mukavan tuntuiseksi, toki huomasin että se kaipasi kostetta. Mutta en huomannut perjantaina ihossa mitään omituista, lauantai-aamuna havahduin iholle nousseen näppyjä. Mutta olisin lauantaina menossa saunaan, ja saunan jälkeen voisin levittää kuorivan yövoiteen. Sunnuntaina pidin meikittömän päivän mutta ihmettelin, miten ihmeessä kasvoille oli yön aikana kohonnut näppyjä paljon enemmän. En kuitenkaan mitenkään huolestunut, mutta kun kävin illalla saunassa huomasin kasvojani pestessä, että nyt ihossa on jotain outoa. Näpyt tuntuivat iholla röhelömäisenä, ja iho tuntui paperisen kuivalta! Tässä vaiheessa ymmärsin, olen hoitanut ihoani liikaa, käyttäen liian tehokkaita tuotteita liian pienen aikaikkunan sisällä. Kuorivat AHA-hapot ja kuoriva C-vitamiini olivat liian kova yhdistelmä, ja tunnustan, en kyllä lauantaina enää muistanut, että olin käyttänyt parin päivän sisällä kemiallisesti kuorivaa tuotetta..huonosta muistista joutuukin välillä kärsimään.


2018-01-11_11-29-15


Nyt sitten parannellaan ihoa. Tällainen röhelö-kuivuus-näppyinvaasio on tapahtunut aiemminkin, silloin on parasta vetää ihonhoitorutiini hyvin minimiin ja suosia rauhoittavia tuotteita, joiden raaka-ainelista on simppeli, eivätkä ne sisällä aktiivisia raaka-aineita. Maltillinen vesikosteutus ja rauhoittavien raaka-aineiden rasvakosteus ovat se, millä lähden tällaista tulipaloa sammuttamaan. Mutta kyllä, ihoaan voi hoitaa liikaa, jos käyttää todella aktiivisia raaka-aineita liian innokkaasti. Maltti on valttia ( ja sitten kun sen vielä itse muistaisi seuraavalla kerralla! ) ! Toki tämä voi myös olla allergisen reaktionkin syytä, voi myös olla että ihoni on reagoinut johonkin kolmanteen tuotteeseen negatiivisesti. Mutta siis, välillä voi käydä näin, ja onneksi tästäkin selvitään.

12 Kommentit

 1. Nyt kun on muotia kaikki hapot, retinolit ja c-vitamiinit, niin moni voikin vetää vähän överiksi, jos käyttää niitä väärin. Vaikka itseltänikin löytyy purnukkaa joka lähtöön niin puhdistus ja kosteutus ovat asiat, joihin panostan eniten ja uskon että niistä iho hyötyy myös eniten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin totta, varsinkin aktiivisten raaka-aineiden kanssa kannattaisi keskittyä yhteen, eikä käyttää kaikkia yhtä aikaa / vuoron perään :D Pudhistus ja kosteutus ovat mulla myös se ihonhoidon kivijalka, josta kaikki lähtee :)

   Poista
 2. Tuli vaan mieleen tuosta sun lauseesta "Mutta meille, jotka sen kymmenen eri seerumia haluamme, se suotakoon!", että aika usein saa kuulla ihmettelyjä "tarvitsetko/käytätkö noita kaikkia puteleita? tai Miten sulla on noita noin paljon?
  Mitä sitten kukin tarvitsee ja millä elämänalueilla tarvitsee mitäkin? Aika harvoin sitä esim. karkkia tai kaljaa TARVITSEE, mutta silti sitä vaan moni haluaa ja käyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta, minusta toisten elämän kritisointi on turhaa tuolla saralla, että mitä kukin haluaa käyttää/syödä/elää, ja varsinkin silloin jos samalla pönkittää omaa maailmankatsomustaan! Eli siis tyyliin, "minä olen parempi ihminen kun en käytä kosmetiikkaa" -tyylisesti, musta on parempi antaa meidän kaikkien kukkien kukkia <3 Onnekseni mulle ei kukaan ole ihmetellyt kosmen määrää, tai ainakaan suoraan päin naamaa :)

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta. Minä kerran innostuin testaamaan yhtä kuorinta-ainetta, oli todella tehokkaan tuntuinen jo siinä sormilla pyöritellessä. Kun huuhdoin kasvot, alkoi aivan järjetön polte kasvoilla. Koko iho oli punainen ja pisteli ja mielestäni koko naama oli turvoksissa. Kyllä kuule säikähdin. Onneksi tähän auttoi allergia lääke ja aloe vera voide.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kuulostipa kamalalta :O Mulle on muuten vuonna 2012, 2013 tullut yhden sarjan tuotteista ihan samanlainen reaktio ja jestas, kun pelästyin! Kasvoihin ihan sattui, ihan kuin olisi jotain vahvaa happoa kasvoilleen saanut :O Onneksi molemmat selvittiin säikähdyksellä :)

   Poista
 4. Puhuttiinkin tästä yks ilta, mä niin tunnen tuskasi... en ole koskaan ylihoitanut ihoa, mutta Basiron saa ihooni aikaan samalaisen reaktion, jos se menee yhtään muualle kuin näpyn päälle. Just viime keväänä jouduin parantelemaan ihoani pari viikkoa kun sähläsin vahingossa kädellä myös poskelle ainetta ja sehän otti siitä hei nokkiinsa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jos tosiaankin otan liian innokkaasti tehokkaiden tuotteiden kanssa, voi ottaa ohraisesti, eli koen sen silloin liikahoitamisena, varsinkin kun nyt oon käyttänyt tuota kuorinta-ainetta ongelmitta, mutta tiedostaen sen tehokkuuden:D Mullahan aiemmin saattoi jopa jostain huulipunista nousta röhelöä suun ympärille, omituista! Mutta joo, Basiron on varmasti sen verran tiukkaa kamaa, olisikin jännä nähdä miten oma iho siihen reagoisi :P

   Poista
 5. Mulla on ollut leuan alueella vähän iho-ongelmaa, jollaista ei oo ennen ollut ja veikkaan et on jostain käyttämistä tuotteista mutta vaikka koittanut selvittää syytä, se ei meinaa paljastua. Olen miettinyt että ehkä voi olla ylihoitamistakin kun kaikella mahdollisella läträän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilepa käyttää tuotteita vielä enemmän niin, ettet vaihtelisi niitä, jos oot siis niin tehnyt :) Mutta iho-ongelmat on mystisiä, välillä mietin että kun se iho voi reagoida omituisiinkin asioihin, esim. itse en voi käyttää liikaa sheavoi-pohjaisia tuotteita, sillä se vetää mun ihon tukkoon :T

   Poista
 6. Mulle on käynyt ihan tuo sama juttu ja monta kertaa :( Oon itsekin sitä mieltä, että ihoa voi todellakin ylihoitaa, koska välillä saan siitä tuon röhelön muodossa muistutuksen itsekin. Luulen, ettei ihokaan tykkää siitä, jos vaihtelee tuotteita liikaa ja liian tiheään, mutta kun sitä vaan itse "joskus" innostuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se tässä onkin kun välillä innostuu, ja sitten saa näpeilleen :D Osahan on sitä mieltä ettei ihoa voi liikahoitaa mutta mun mielestä iholle kannattaa antaa aktiivisia raaka-aineita juurikin kuurimaisesti, eikä välttämättä vaihdella liian tiheästi tuotteita :)

   Poista

Lähetä kommentti

Follow