In this Light

Kauneusblogi

Luku 929 - Helppo gluteeniton ja kaiketon vaniljainen omenapiirakka ( joka on superherkkua! )

piirakka2


Jos minun pitäisi valita leipominen vai ruoanlaitto, vastaisin leipominen. Ilomielin ulkoistaisin kokkauspuuhat miehelleni, sen sijaan olen pienestä lähtien tuntenut vetovoimaa jauhoilla läträämisen suhteen! Leipominen on kivaa ja koen olevani siinä hyvä, toki mitään taideteos kakkuja en osaa leipoa, eivätkä leivonnaiseni ole välttämättä kaikista kauneimpia. Mutta sen sijaan onneksi ne ovat aika maistuvia! Rakastan eniten leipoa helppoja, nopeita ohjeita. Omasta mielestäni simppeleimmät makuyhdistelmät ovat monta kertaa niitä parhaimpia. Olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota jo kohta pari vuotta ja itseasiassa osittain tästä johtuen leipomiset ovat jääneet viime vuosina vähemmälle. Ajattelin, että voi kamalaa, gluteeniton leivonta on niin hankalaa, jauhot käyttäytyvät omituisesti ja lopputulos on jotain kamalaa..kuinka väärässä olinkaan! Gluteeniton leivonta on itseasiassa helppoa, melkeinpä helpompaa kuin normaali leivonta :D Ja kyse on suurimmaksi osaksi asenteesta. Itse ainakin haluan kunnioittaa vieraitani heille soveltuvalla ruokavaliolla, muistan aikoinaan kun eräs vegaaniksi ryhtynyt ystäväni sanoi, "ettei häntä varten tarvi erikseen mitään valmistaa", sanoin että pyh ja pah, tottakai teen jotain mitä hänkin voisi syödä :)

Sainkin jouluna lahjaksi Kaiketon-kirjan, jossa on kaikettomia reseptejä, eli ne ovat valmistettu ilman maitoa, munia, pähkinöitä, soijaa, pähkinöitä ja viljoja. Toki siis resepteissä on käytetty gluteenittomia jauhoja, ja reseptejä voi muokata oman maun ja vakaumuksen mukaisiksi. Itse esimerkiksi käytin reseptissä maitopohjaisia tuotteita, mutta jos olisin valinnut maidottoman margariinin, olisi resepti ollut oman ymmärrykseni mukaan vegaaninen. Taidankin pyöräyttää tämän ensi kerralla, kun kahvipöytään tulee vegaaneja tai muita, joilla on ruokavalion suhteen kriteereitä.

Tämä omenapiirakka on superihanaa ja supermaistuvaa, ja voin vannoa ettet uskoisi tämän olevan gluteeniton sekä kaiketon! Piirakan taikinan koostumus olis nimittäin ihanan mehevä, mieheni eritoten mainitsi piirakan reunojen olevan suurta herkkua. Vaniljan ja omenoiden liitto on suussa sulava, jonka kruunaa siirappinen voitelu. Nam, ja vielä kerran nam! Tämän piirakan tuhosimme kaksisteen ihan parissa päivässä, joten onkin ehkä hyvä, etten ole kovin aktiivinen leipuri. Toisaalta, tämän leipominen oli niin helppoa ja nopeaa, että piirakka syntyi käden käänteessä. Isoin vaiva taisikin olla omenoiden pilkkomisessa. Voisin muuten kuvitella, että tämä toimisi upeasti päärynöiden tai kirpeiden nektariinien kanssa, mutta miksei omenoiden sijaan voisi käyttää marjojakin! Marjat varmaan pyöräyttäisin kevyesti perunajauhoissa, jotteivat ne vety liikaa.

  piirakka1

Vaniljainen omenapiirakka ( ohje Kaiketon-blogista ja kirjasta, lämmin kiitos ihanasta reseptistä <3 ). 

Pohja:

100 g maidotonta margariinia ( käytin Oivariinia, joka ei ole siis maidoton :D )
1 dl sokeria (  käytin ruokosokeria )
2½ dl hienoa jauhoseosta ( käytin gluteenitonta Sunnuntai jauhoseosta )
1 tl leivinjauhetta
1 prk vauvojen hedelmäsosetta, esim. omena ( käytin itsetehtyä omenasosetta, jossa on käytetty vain vettä ja omenoita )

Täyte:

1 dl maidotonta ja gluteenitonta vanilliinikreemijauhetta
3 dl kylmää vettä
2-4 omenaa ( käytin 2½ Granny Smithiä, rakastan kirpeitä omenia piirakoissa! )
1½ ruokalusikkaa siirappia tai kanelia ja sokeria

1. Laita uunin lämpiämään 200 asteeseen. Tee ensin pohja. Sekoita pehmennyt rasva ja sokeri. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään toisessa astiassa ja yhdistä rasvaseokseen. Sekoita joukkoon omenasose. Itse huomasin, että koska punnitsin omenasoseen keittiövaa'alla, oli sen tilavuus eri kuin mitä olisi ollut vauvansosepurkin omenasoseessa. Jouduinkin lisäämään jauhoja, sillä muuten taikina olisi ollut todella juoksevaa. Koostumuksen pitäisi olla vuokaan paineltavissa. En tehnyt taikinasta liian kiinteää, vaan jouduin levittämään sen piirakkavuokaan lusikalla painellen. Koostumus oli juoksevan ja kiinteän rajalta, sellainen että sen sai levitettyä piirakkavuokaan ( halkaisija 27 cm ). Gluteenittomissa jauhoissa saattaa monta kertaa olla mukana nostatusaineita, joten en ottanut stressiä sen suhteen, että leivinjauhe oli mennyt taikinaan ekan jauhosatsin mukana.

2. Levitä taikina piirasvuokaan. Kuori ja viipaloi omenat tässä vaiheessa.

3. Valmista täyte. Lisää kreemijauhe veteen ( omassa jauhepurkissani oli ohje, että kylmään veteen ) ja sekoita niin kauan, kunnes kreemi paksuuntuu ja on sileä. Ei kannata jättää paakkuja. Kaada kreemi pohjan päälle ja asettele omenat kreemin päälle. Valuta päälle siirappia tai sirottele sokeri-kaneliseos.

4. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Suojaa foliolla, jos pinta näyttää saavan liikaa väriä ( jätin tämän välistä ja hyvä tuli! ). Nauti jäähtyneenä.

4 Kommentit

  1. Omppupiirakka on aina hyvää, nam ♥ Kaiketon kirja kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapiirakka toimii oikeastaan aina :) Kaiketon on ihan huippu kirja, lisäksi reseptit vaikuttivat aika helpoilta - kokeilulistalla on liuta muitakin ohjeita :)

      Poista
  2. Omenapiirakka on niin hyvää, nam! Minulle ruoanlaitto on välillä sellaista pakkopullaa, mutta leivonta on yleensä sellaista stressinlievittävää puuhaa.
    Mukava keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yep, mä voisin syödä omenapiirakkaa vaikka ja kuinka :D Me ollaan sit samikset, leipominen on kivan rentouttavaa kun ruoanlaitto taas vähän, nooh :D Ihanaa torstai-iltaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Follow